Do ruskej obdoby systému SWIFT sa zapojilo vyše 90 miestnych bánk

TASR
15.2.2015 16:59

Do ruskej obdoby finančného systému SWIFT sa do dnešných zapojilo viac než 90 miestnych bánk. Je to reakcia na diskusie v západných krajinách, že jednou z foriem sankcií voči Rusku by mohlo byť odpojenie štátu od systému SWIFT. Informoval o tom spravodajský server Sputnik.

Do ruskej obdoby systému SWIFT sa zapojilo vyše 90 miestnych bánk
SITA

Podľa servera, ktorý vychádzal z údajov ruskej centrálnej banky, sa do ruskej obdoby SWIFT zapojilo 91 miestnych bánk. Nová služba umožní ruským inštitúciám bezproblémovo komunikovať prostredníctvom Ruskej národnej banky. Práve centrálna banka iniciovala vytvorenie vlastného ruského systému potom, ako západné štáty už niekoľkokrát dali najavo, že by mohli Rusko v rámci sankcií od systému SWIFT odstrihnúť. Doteraz zaviedli západné štáty sankcie voči niektorým politikom a vybraným firmám v troch kľúčových sektoroch hospodárstva - bankovníctve, energetike a zbrojárstve.

SWIFT, teda Spoločnosť pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu, je medzinárodná organizácia, ktorá zabezpečuje dôležitú výmenu informácií medzi bankami. Odpojenie by Ruskej federácii vážne skomplikovalo obchodné transakcie. Rusko, ktoré do systému vstúpilo v roku 1989, sa pritom stalo jedným z najaktívnejších používateľov SWIFT.

Diskusie o odstavení krajiny od systému znervóznili aj ruské politické špičky. Ruský premiér Dmitrij Medvedev v januári na ne odpovedal slovami, že Moskva by tvrdo zareagovala, ak by sa s cieľom zvýšiť tlak na Kremeľ použil aj systém SWIFT. Pred takýmto krokom neskôr varovala aj lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová. Vyhlásila, že odpojenie Ruska od systému by mohlo paralyzovať svetovú ekonomiku. "Odstavenie krajiny od systému SWIFT bude znamenať jej izoláciu. A ak ruská ekonomika skolabuje, utrpíme tým všetci," upozornila vtedy Straujumaová.

Práve pre možné dôsledky, o akých hovorila lotyšská premiérka, sú viacerí ruskí ekonómovia presvedčení, že Rusko nakoniec nebude zo systému vylúčené. Na druhej strane, alternatívny systém, ktorý v krajine spustili, môže zmierniť negatívne dôsledky západných sankcií na ruskú ekonomiku, vrátane prípadného vyradenia zo systému SWIFT. Zároveň sa tým podľa nich zníži finančná dominancia Západu nad Ruskom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok