Prezident Jonathan spojil Boko Haram s IŠ a žiada od USA útoky

SITA
14.2.2015 21:26

Nigérijský prezident Goodluck Jonathan žiada USA o zásah voči povstalcom z radikálnej organizácie Boko Haram, ktorá sa snaží vytvoriť vlastný štát na nigérijskom území.

Prezident Jonathan spojil Boko Haram s IŠ a žiada od USA útoky
SITA

Jonathan v piatok zverejnenom rozhovore pred americký denník Wall Street Journal priamo prepojil radikálov s extrémistami z obávanej organizácie Islamský štát, ktorý sa snaží vytvoriť vlastný štát na území Sýrie a Iraku. Podľa svojich slov má k dispozícií informácie, že bojovníci Boko Haram dostavajú od IŠ výcvik aj podporu. Líder africkej krajiny v tejto súvislosti poukázal na fakt, že Američania na IŠ v Iraku a Sýrii útočia a preto sa spýtal, "prečo naši priatelia neprídu aj do Nigérie". Ako Jonathan povedal, "ak má Nigéria problém, potom očakávam od USA, že prídu a pomôžu nám".

Povstanie militantných islamistov z Boko Haram na severovýchode Nigérie trvá už päť rokov a vyžiadalo si tisíce obetí na životoch. Radikáli pravidelne útočia na civilistov. Minulý rok okrem iného uniesli 200 školáčok , čím si získali medzinárodnú pozornosť. Nigérijská vláda v súvislosti s krízou odložila o šesť týždňov prezidentské voľby naplánované pôvodne na dnes.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok