V Senegale začne proces s bývalým čadským diktátorom Hisséneom Habrém

TASR
14.2.2015 18:16

Bývalý čadský prezident Hisséne Habré, zodpovedný za smrť tisícov ľudí počas svojej moci, bude postavený pred senegalský súd pre obvinenia zahŕňajúce vojnové zločiny a mučenie.

V Senegale začne proces s bývalým čadským diktátorom Hisséneom Habrém
SITA/AP

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na justičné zdroje.

Špeciálny tribunál, ktorý bude proti bývalému diktátorovi viesť proces, rozhodnutie oznámil v piatok ako reakciu na zistenia vyplývajúce z 19-mesačného vyšetrovania zločinov spáchaných počas jeho prezidentského mandátu.

Habré stál na čele Čadu v rokoch 1982-1990. Po tom, ako ho súčasný čadský prezident Idriss Déby zosadil z moci, utiekol do Senegalu. Nasledujúce dve dekády žil luxusným životom v tamojšom hlavnom meste Dakar. Zatkli ho v júni 2013.

Proces s Habrém bude v Afrike prvým, ktorý vychádza z univerzálnej jurisdikcie, umožňujúcej súdom trestné stíhanie najväčších zločinov spáchaných v zahraničí cudzincom na cudzích obetiach, tvrdí organizácia Human Rights Watch (HRW).

Súdny proces sa má začať v máji alebo v júni.

V roku 1992 čadská vyšetrovacia komisia uviedla, že Habrého vláda nesie zodpovednosť za približne 40.000 zavraždených ľudí. Exprezidenta sa však vtedy zastali Spojené štáty a Francúzsko, pretože Habrého považovali za "obrannú stenu" voči bývalému líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok