Na Obamovu iniciatívu spoločného americko-iránskeho postupu voči IS odpovedal ajatolláh vyhýbavo

TASR
14.2.2015 11:49

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí odpovedal Barackovi Obamovi na list, ktorý mu americký prezident poslal v októbri a ktorý sa údajne týkal boja s džihádistickou organizáciou Islamský štát (IS). Informoval o tom v noci nadnes americký denník Wall Street Journal (WSJ).

Na Obamovu iniciatívu spoločného americko-iránskeho postupu voči IS odpovedal ajatolláh vyhýbavo
SITA/AP

Obama ajatolláhovi napísal v októbri minulého roku, pričom v liste sa venoval boju proti IS v Iraku a Sýrii, uviedli tlačové agentúry. Podľa Reuters Obama sa v liste zmienil o možnosti americko-iránskej spolupráce v boji proti IS, ak dohoda o iránskom jadrovom programe bude istá.

WSJ s odvolaním sa na nemenovaného iránskeho diplomata spresnil, že ajatolláhova odpoveď sa niesla v duchu rešpektu, ale bola vyhýbavá. Do Washingtonu ho bol list zaslaný v uplynulých týždňoch. Nemenovaný zdroj v Bielom dome však odmietol potvrdiť jeho existenciu.

Irán a skupina mocností pozostávajúca z USA, Británie, Ruska, Francúzska, Nemecka a Číny (P5+1) majú do marca uzavrieť všeobecnú rámcovú dohodu a do 30. júna aj konečnú dohodu o iránskom jadrovom programe, na základe ktorej by Teherán výmenou za uvoľnenie medzinárodných sankcií obmedzil svoj nukleárny program.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok