Čislák v parlamente prezradil podrobnosti o novej bratislavskej nemocnici

SITA
13.2.2015 14:09

Opoziční poslanci namietali štúdiu uskutočniteľnosti výstavby nemocnice, nepozdávali sa im údaje, na ktorých je postavená.

Čislák v parlamente prezradil podrobnosti o novej bratislavskej nemocnici
SITA

Začať by mala v roku 2018

Nová bratislavská univerzitná nemocnica by mohla začať fungovať v roku 2018. Investičné náklady na výstavbu budovy sa majú pohybovať na úrovni 120 mil. eur, náklady na obstaranie zdravotníckeho a nezdravotníckeho vybavenia majú byť 30 mil. eur a náklady na obstaranie informačných a komunikačných technológií 15 mil. eur.

Vyplýva to z Informácie o zámere realizácie výstavby novej nemocnice v Bratislave, ktorú poslancom predstavil minister zdravotníctva Viliam Čislák. Parlament vzal správu na vedomie.

Vlastník štát, prevádzkovateľ súkromník

Nemocnica má byť postavená formou verejno-súkromného partnerstva. Postaviť a 30 rokov prevádzkovať ju má súkromný partner, jej vlastníkom by však mal byť štát, ktorý bude garantovať dlhodobú zmluvu so zdravotnou poisťovňou.

S hľadaním súkromného partnera rezort zdravotníctva začal v januári, najneskôr do roka rozhodne, s kým pôjde do projektu. Partnera bude vyberať formou súťažného dialógu, počas ktorého bude so záujemcami diskutovať o nastavení celého projektu.

"Nová Univerzitná nemocnica v Bratislave by mala poskytovať terciárne zdravotnícke služby pre bratislavský región so spádovou oblasťou približne 500-tisíc obyvateľov. Navrhnutý dizajn by mal zabezpečovať efektívny vzťah medzi navrhnutým dispozičným riešením, dopravnou a logistickou infraštruktúrou," konštatuje sa v informácii predloženej parlamentu.

Opozícia považuje štúdiu za účelovú

Opoziční poslanci podrobili kritike údaje, na ktorých stojí štúdia uskutočniteľnosti výstavby. Ministerstvo zdravotníctva si ju dalo vypracovať externej firme, zaplatilo za ňu viac ako 800-tisíc eur.

Poslancom sa nepozdávalo najmä tvrdenie autorov štúdie, že štát by postavil nemocnicu o približne 40 % drahšie ako súkromník. Konštatovali, že štúdia je účelová, aby vyšla v prospech PPP projektu. Tvrdili, že najprv bol zadefinovaný výsledok a potom sa prispôsobila metodika, ktorá bola v analýze využitá. Projekt je podľa nich ušitý na mieru konkrétnemu záujemcovi.

Poslanec Miroslav Kadúc (OĽaNO) navrhoval, aby vláda vrátila štúdiu na prepracovanie, nezaradený poslanec Jozef Kollár zase požadoval, aby sa projekt zastavil a porovnali sa všetky možnosti financovania, aby nakoniec bola nemocnica postavená hospodárne a prevádzkovaná efektívne.

Ich návrhy neprešli. Opoziční poslanci v rozprave nespochybňovali, že novú nemocnicu Bratislava potrebuje, avšak nie na základe tejto štúdie.

Minister obhajoval PPP

Minister skonštatoval, že nemocnicu treba postaviť tak, aby záťaž neniesol štát. Čislák poukazoval na to, že PPP projekty v zdravotníctve fungujú a sú úspešné v Španielsku, Francúzsku či Holandsku. Na margo výčitiek opozície o tom, že štát by nemocnicu postavil drahšie, povedal, že ide o poznatok krajín západnej Európy. "Zámerom tejto časti štúdie nebolo porovnávať tento projekt, keď to stavia štát a PPP, ale porovnávať celkovú investíciu, o koľko to vyjde jednoducho drahšie,“ uviedol Čislák.

Minister sa ohradil voči tomu, že by išlo o privatizáciu. Podľa neho štát bude mať silné postavenie a bude stopercentným vlastníkom. Ako povedal, počas súťažného dialógu budú mať priestor na to, aby vyjednali so súkromníkom najlepšie podmienky pre štát, či už pôjde o zamestnanosť, výšku zisku či elimináciu platby za dostupnosť. Podľa ministra zvolili to najlepšie riešenie, ako zabezpečiť pre bratislavský región modernú nemocnicu s garanciou jej vysokej produktivity, ekonomickej udržateľnosti a špičkovej kvality zdravotnej starostlivosti.

Dobre strážené tajomstvo

Poslanci vyčítali ministerstvu aj to, že analýzu utajovalo sedem mesiacov. Podľa Čisláka zverejnením štúdie nechcel dať potenciálnym záujemcom do rúk informácie o stratégii ministerstva pred začatím výberového konania. Minister zároveň obhajoval formu súťažného dialógu a odmietol tvrdenia, že ide o netransparentný postup.

"Vzhľadom na samotný projekt považujeme tento model verejného obstarávania za optimálny. Práve pomocou súťažného dialógu budeme môcť so všetkými relevantnými stranami pripravovať súťažné podklady," uviedol šéf rezortu zdravotníctva.

Čislák vo svojom vystúpení v pléne parlamentu ocenil najmä konštruktívny prístup poslanca Kollára, opozičným poslancom odkázal, že dvere na MZ sú otvorené.

Nahradí nemocnicu v Starom Meste aj Ružinove

Nová nemocnica je plánovaná v areáli Nemocnice sv. Michala na Patrónke. Moderná nemocnica má mať približne 880 lôžok, zvládnuť má ročne 44-tisíc hospitalizácií, 875-tisíc návštev v ambulanciách, 610-tisíc diagnostických výkonov a 47-tisíc operácií.

Po jej sprevádzkovaní by sa mali zatvoriť budovy Univerzitnej nemocnice Bratislava v Starom Meste a na Kramároch, otázne ešte zostáva využitie budovy v Ružinove. Čislák nevylučuje, že objekty by sa mohli využiť pre dlhodobo chorých pacientov, keďže nová nemocnica bude len pre akútnych. Zachovaná zostane nemocnica v Petržalke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok