Piatok trinásteho má vplyv aj na svetovú ekonomiku

TASR
13.2.2015 08:47

Poverčivosť ľudí v piatok trinásteho môže svetovú ekonomiku stáť viac ako 2,2 miliardy eur. Vo svojej aktuálnej analýze to konštatujú analytici J&T Banky. Strach z piatka trinásteho patrí podľa nich k najrozšírenejším fóbiám, ktoré existujú v západnom svete.

Piatok trinásteho má vplyv aj na svetovú ekonomiku
SITA

Aj keď pre niektorých ľudí môže byť číslo 13 tým šťastným, väčšina populácie je podľa analytikov pri ňom viac ako ostražitá. Ako príklad uviedli viaceré mrakodrapy v USA, ktoré nemajú podlažie číslo 13, alebo ceny leteniek, ktoré sú v tento deň tradične lacnejšie ako po iné piatky.

V roku 2004 Centrum pre stresový manažment a fóbie v Severnej Karolíne odhadlo, že fóbia z dňa piatok trinásteho stojí americkú ekonomiku 800 miliónov až 900 miliónov dolárov (706,2 milióna až 794,5 milióna eur). "V západnom svete tento strach môže postihovať až 70 miliónov ľudí a svetovú ekonomiku tento deň môže stáť vyše 2,2 miliardy eur. Svojím spôsobom jediní, ktorí profitujú z tohto dňa, sú predavači amuletov, ružencov či doplnkov pre šťastie," konštatovali analytici banky.

Správanie ľudí v piatok trinásteho je obozretnejšie aj na finančných trhoch. "Tento deň prináša u investorov odchýlky v objemoch či spôsoboch obchodovania," doplnili bankoví analytici. Pozreli sa na výnos indexu S&P 500 od roku 1928 až po rok 2013. "Počas 148 piatkov trinásteho priemerný výnos z tohto indexu tvorí 0,011 %. V klasický piatok priemerný zisk predstavoval 0,02 %," vyčíslili analytici.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok