Mimoriadne rokovania Grékov a Únie o záchrannom programe dohodu nepriniesli

TA3, SITA
12.2.2015 09:46

Ministrom financií eurozóny sa v stredu ani po niekoľkohodinovom mimoriadnom zasadaní nepodarilo dospieť k dohode o predĺžení záchranného programu pre Grécko a ďalšom spoločnom postupe. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Cieľ nebola dohoda, ale diskusia?

"Preskúmali sme celý rad otázok vrátane súčasného programu," uviedol na tlačovej konferencii šéf Euroskupiny (neformálneho združenia ministrov financií eurozóny) Jeroen Dijsselbloem.     

"Hovorili sme aj o možnosti predĺženia programu. Je jasné, že niektorí (ministri) túto alternatívu uprednostňujú, avšak zatiaľ sme ku konečnej dohode nedospeli. Budeme potrebovať trochu viac času," dodal Dijsselbloem.     

Grécky minister financií Janis Varufakis na margo rokovaní uviedol, že cieľom dnešného mimoriadneho zasadania Euroskupiny nebolo dosiahnuť dohodu, ale len o nej diskutovať.

Atény dali dohode červenú

Podľa viacerých účastníkov rokovania sa podarilo pripraviť návrh spoločného vyhlásenia o ďalšom postupe Grécka a Eurozóny, avšak grécka delegácia po telefonickej konzultácii s Aténami s jeho znením nesúhlasila. Rokovania Euroskupiny budú pokračovať jej riadnym zasadaním v pondelok.      

Stredajšia schôdzka Euroskupiny bola prvou od nástupu ľavicovej vlády v Grécku k moci. Víťaz volieb radikálna ľavicová strana Syriza voličom sľúbila ukončenie bolestivých úsporných opatrení, na ktorých sa s medzinárodnými veriteľmi dohodla predchádzajúca vláda.

Slovensko s odpustením dlhu nesúhlasí

"Členské krajiny eurozóny dali gréckemu ministrovi jasne a priamočiaro najavo mantinely možného predĺženia existujúceho gréckeho programu, ktorý v prípade nedohody skončí na konci februára," upozorňuje slovenský rezort financií. Z dôvodu tejto časovej tiesne bude pre prípadný úspech či neúspech rokovaní kľúčové pravdepodobne už nasledujúce stretnutie Euroskupiny naplánované na pondelok. Podľa MF je na Grékoch, aby sa rozhodli, čo sú ochotní urobiť pre návrat na cestu udržateľného rastu.     

"Slovenska pozícia ostáva nemenná, nesúhlasíme s odpustením dlhu a sme otvorení diskusii o redizajne štrukturálnych reforiem v Grécku, ktoré ale neohrozia ich schopnosť splácať svoje záväzky," dodáva vo svojom stanovisku ministerstvo financií.     

Viac nám povedal analytik Kamil Boroš

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok