Rakúšania obhájili titul v tímovej súťaži na MS v lyžovaní

TASR
11.2.2015 08:21

Majstrami sveta v súťaži družstiev sa na 43. MS v alpských lyžiarskych disciplínach stali favorizovaní reprezentanti Rakúska. Vo finále divácky atraktívnej súťaže na svahu Golden Peak v americkom Vaile zvíťazili nad Kanadou 3:1 a obhájili tak titul zo Schladmingu 2013. Bronz získali Švédi, ktorí v malom finále zdolali rovnakým výsledkom Švajčiarsko.

Rakúšania obhájili titul v tímovej súťaži na MS v lyžovaní

O štvrté zlato na prebiehajúcom svetovom šampionáte pre Rakúsko sa postaral tím v zložení Eva-Maria Bremová, Michaela Kirchgasserová, Marcel Hirscher a Christoph Nösig. Tímová súťaž sa na MS uskutočnila piatykrát, alpská veľmoc číslo jeden brala cenné kovy v každej edícii, keď získala tri zlaté (Aare 2007, Schladming 2013 a Vail 2015) a dve strieborné medaily (Bormio 2005 a Garmisch 2011).

Družstvá súťažili na trati pripomínajúcej paralelný obrovský slalom, odstupy bránok však boli skôr slalomové. Jazdu pomedzi 25 bránok sprestrili aj dva skoky. V každom družstve sa predstavili dvaja lyžiari a dve lyžiarky. Súťaž prebiehala vyraďovacím systémom od osemfinále až po finále, v každom vzájomnom dueli proti sebe nastúpila dvojica pretekárov, respektíve dvojica pretekárok.

Rozdeľovali sa zakaždým štyri body, v prípade nerozhodného stavu 2:2 rozhodol o postupe nižší súčet dvoch najrýchlejších tímových časov (lyžiara a lyžiarky). Nasadenie družstiev kopírovalo pozície v rebríčku FIS.

Nečakane rýchlo sa so súťažou rozlúčil nemecký tím s Viktoriou Rebensburgovou a Felixom Neureutherom, keď už v osemfinále nestačil na Kanadu. V ďalšom kole sa porúčali Francúzi, ktorí v súboji so Švajčiarskom doplatili na to, že nechali odpočívať Tessu Worleyovú. Vo štvrťfinále vypadli aj domáci Američania s miestnou rodáčkou Mikaelou Shiffrinovou či Tedom Ligetym. Vcelku suverénne si počínali favorizovaní Rakúšania, ktorí na ceste do finále postupne vyradili Argentínu (4:0), Nórsko (3:1) i Švajčiarsko (3:1).

Príjemným prekvapením súťaže boli Kanaďania, ktorí vo štvrťfinále aj semifinále pri rovnosti bodov postúpili vďaka lepšiemu súčtu časov, pričom získali aj cenný skalp Švédov po zaváhaní Marie Pietiläovej-Holmnerovej. Tá si to čiastočne vynahradila v malom finále, v ktorom bodom prispela k triumfu severaniek nad Švajčiarkami 3:1.

Vo finále najprv Kanaďanka Erin Mielzynská uspela v dueli s Evou-Mariou Bremovou, Rakúšania však nedopustili senzáciu - Marcel Hirscher hladko zdolal Phila Browna, následne Michaela Kirchgasserová zvíťazila nad Candace Crawfordovú a zisk zlata spečatil Christoph Nösig, ktorý uspel v súboji s Trevorom Philpom.
Slovensko nemalo v tímovej súťaži zastúpenie.

Výsledky - súťaž družstiev:
konečné poradie: 1. Rakúsko (Eva-Maria Bremová, Michaela Kirchgasserová, Marcel Hirscher, Christoph Nösig), 2. Kanada (Candace Crawfordová, Erin Mielzynská, Marie-Pier Prefontaineová, Phil Brown, Trevor Philp), 3. Švédsko (Maria Pietiläová-Holmnerová, Anna Swennová-Larssonová, Mattias Hargin, Andre Myhrer), 4. Švajčiarsko (Michelle Gisinová, Wendy Holdenerová, Gino Caviezel, Justin Murisier)
osemfinále: Rakúsko - Argentína 4:0, Nórsko - Slovinsko 3:1, Francúzsko - Rusko 3:1, Švajčiarsko - Chorvátsko 2:2 /Švajčiari postúpili na základe lepšieho súčtu časov/, USA - Fínsko 3:1, Švédsko - Česko 4:1 /Maria Pietilä-Holmnerová a Šárka Strachová dosiahli v prvom dueli navlas rovnaké časy/, Nemecko - Kanada 2:2 /postúpila Kanada/, Taliansko - Veľká Británia 3:1
štvrťfinále: Rakúsko - Nórsko 3:1, Francúzsko - Švajčiarsko 1:3, USA - Švédsko 1:3, Kanada - Taliansko 3:1
semifinále: Rakúsko - Švajčiarsko 3:1, Švédsko - Kanada 2:2 /postúpila Kanada/
malé finále: Švajčiarsko - Švédsko 1:3
finále: Rakúsko - Kanada 3:1

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok