Ukrajinská armáda spustila ofenzívu pri strategickom Mariupole

TA3, TASR
10.2.2015 13:45

Ukrajinská Národná garda dnes v blízkosti prístavného mesta Mariupol začala útok na proruských separatistov, informovala agentúra Interfax s odvolaním sa na tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Oleksandra Turčynova.

Ukrajinská armáda spustila ofenzívu pri strategickom Mariupole
SITA

Kyjev: Prelomili sme nepriateľskú líniu

Turčynov vo vyhlásení spresnil, že ukrajinské "jednotky v blízkosti Mariupola prelomili nepriateľskú obranu a vyrazili do útoku".Podľa ukrajinských agentúru Ukrinform a UNIAN útok na Mariupol koordinuje samotný Turčynov.

Agentúra Reuters pripomenula vyhlásenie kyjevského vedenia zo soboty, keď informovalo o hromadení síl protivníka pripravujúceho sa zrejme na útoky voči strategickým mestám. Medzi nimi malo byť aj vládnymi silami kontrolovaný prístav Mariupol ležiaci na pobreží Azovského mora a medzi územím kontrolovaným proruskými povstalcami a Krymským polostrovom, ktorý je od vlani - na základe výsledkov kontroverzného referenda - subjektom Ruskej federácie.

Strategické mesto

Vzhľadom na svoju polohu je Mariupol strategickým mestom. V januári sa stal terčom raketového útoku, pri ktorom prišlo o život 30 civilistov.

Agentúra UNIAN dnes okrem toho informovala, že pluk Azov, ktorý je súčasťou Národnej gardy, začal dnes ráno útočnú operáciu smerom na mesto Novoazovsk v Doneckej oblasti. Postup vládnych síl sprevádzajú prudké boje. Začiatok útoku vládnych síl na Novoazovsk očakávalo velenie jednotiek samozvanej Doneckej ľudovej republiky od pondelka.

Velenie ukrajinskej armády dnes informovalo, že situácia v oblasti mesta Debaľceve je zložitá, ale vládni vojaci majú jej vývoj pod kontrolou. Momentálne dochádza k preskupovaniu vojakov a techniky, aby sa mohli začať ďalšie bojové operácie, spresnila agentúra Ukrinform.

Mŕtvi po raketovom útoku na Kramatorsk

Troch mŕtvych a 15 zranených si vyžiadal raketový útok na východoukrajinské mesto Kramatorsk, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na prokyjevskú regionálnu administratívu.

Mesto má pod kontrolou ukrajinská armáda. Prezident Petro Porošenko v parlamente vyhlásil, že strely zasiahli armádne veliteľstvo a neďalekú obývanú oblasť. Podľa neho utrpelo zranenia mnoho vojakov i civilistov.


"Hlavné veliteľstvo našej protiteroristickej operácie dostalo zásah z raketového systému Tornado... Ale druhý útok bol vedený na obytné štvrte Kramatorska," povedal ukrajinský prezident.


Provládna administratíva Doneckej oblasti uviedla, že rakety boli vypálené z okolia mesta Horlivka. Táto oblasť, ktorú kontrolujú separatisti a kde sa nachádza frontová línia, leží približne 50 kilometrov od Kramatorska.

Januárová ofenzíva separatistov

Od začiatku januára, keď proruskí separatisti spustili svoju rozsiahlu ofenzívu, eskalovalo napätie v celom regióne. Dôsledkom tejto situácie je aj nová francúzsko-nemecká iniciatíva na ukončenie násilnosti v Donbase, ktorú by v stredu v bieloruskom Minsku mali prerokovať šéfovia štátov a vlád tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.

Jeden z predkladateľov iniciatívy, francúzsky prezident Francois Hollande, koncom minulého týždňa upozornil na riziko, že konflikt na východe Ukrajiny sa môže zmeniť na totálnu vojnu.  Podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je spolupredkladateľkou iniciatívy, je najnovší mierový plán možno jednou z posledným možností, ako zastaviť krviprelievanie na Ukrajine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok