Vládni Noví Gréci hovoria o alternatíve k eurozóne, Merkelová si počká

TA3, SITA
10.2.2015 10:36

Ak sa Grécko s eurozónou nedohodne na zmene podmienok splácania dlhu, môže získať financie z iných krajín, tvrdí minister obrany a líder strany Noví Gréci Panos Kammenos.

Vládni Noví Gréci hovoria o alternatíve k eurozóne, Merkelová si počká
SITA/AP

Plán B je získať peniaze z iného zdroja

Vláda v Aténach sa musí pripraviť na situáciu, kedy by neústupčivý postoj niektorých krajín znemožnil dohodu, povedal minister a líder nacionalistickej strany Noví Gréci. Tá je menším partnerom v novej gréckej vládnej koalícii a podobne ako radikálna ľavicová Syriza premiéra Alexisa Tsiprasa odmieta politiku úsporných opatrení.

"Chceme dohodu. Ak sa ale nedohodneme ..., ak Nemecko zostane neoblomné a bude chcieť rozbiť Európu, potom máme povinnosť použiť plán B. Plán B je získať financovanie z iného zdroja," uviedol Kammenos pre grécku televíziu. Do úvahy podľa neho prichádzajú Spojené štáty, Rusko, Čína, prípadne iné krajiny. 

Grécko sa chce s eurozónou dohodnúť na nových podmienkach splácania verejného dlhu. Súčasťou nového programu má byť rušenie veľkej časti úsporných opatrení, ku ktorým sa Atény zaviazali v rámci existujúcej úverovej dohody s Európskou úniou a Medzinárodným menovým fondom. Členské štáty eurozóny na čele s Nemeckom však v otázke rozpočtových škrtov a hospodárskych reforiem ústupky Grécku odmietajú.

Merkelová si počká na to, čo bude na stole

Nemecká kancelárka Angela Merkelová si počká na návrh Grécka týkajúci sa udržateľného spôsobu splatenia dlhu a na návrhy ďalších reforiem. Až potom chce hovoriť o tom, čo bude ďalej. "Myslím, že sa počíta to, čo Grécko položí na rokovací stôl,“ povedala Merkelová počas návštevy Washingtonu.

Postoj Nemecka k situácii v Grécku víta aj americký prezident Barack Obama. "Teší ma počuť, ako Angela hodnotí to, akým spôsobom môžu Európa a Medzinárodný menový fond spolupracovať s novou gréckou vládou na spôsoboch návratu Grécka k udržateľnému rastu v rámci eurozóny,“ povedal Obama.

Premiér odmietol program pomoci

Grécky premiér Alexis Tsipras odmietol program medzinárodnej pomoci od EÚ a MMF. Zároveň uviedol, že nepožiada európskych lídrov o predĺženie programu.

Povedal však, že existuje možnosť uzavretia medzinárodnej dohody s veriteľmi do konca mesiaca. Tá krajine pomôže preklenúť obdobie, kým Grécko dosiahne novú dohodu o dlhu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok