Odsúdený exšéf Drukosu Mojžiš nepochodil s návrhom na obnovu konania

TA3 SITA
9.2.2015 13:03

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš, ktorý si za podvod odpykáva 8 a pol ročný trest, sa obnovy svojho procesu nedočká. Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici totiž dnes jeho žiadosť zamietol. Kým Mojžiš tvrdil, že sa v jeho prípade objavili nové dôkazy, podľa súdu sa nič nezmenilo.

Senát zamietol Mojžišov návrh

Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes zamietol návrh na obnovu konania odsúdeného bývalého šéfa nebankovej spoločnosti Drukos Františka Mojžiša ako neodôvodnený. Mojžiš, ktorému za pokračujúci podvod uložili trest 8,5 roka väzenia, predložil nový znalecký posudok, ale senát ho neakceptoval ako skutočnosť, umožňujúcu povoliť obnovu konania. Rozhodnutie nie je právoplatné, Mojžiš voči nemu podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd SR.

Mojžiša odsúdil Špecializovaný trestný súd v Pezinku za pokračujúci trestný čin podvodu na 8,5 roka odňatia slobody a v júni 2012 tento verdikt potvrdil aj senát Najvyššieho súdu SR. Mojžiša hneď po vyhlásení verdiktu príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže eskortovali do Ústavu na výkon trestu odňatia slobody. Podľa súdov ide o čiastočnú satisfakciu pre približne 25 tisíc poškodených, ktorí vo väčšine prípadov prišli o svoje celoživotné úspory. Mojžiš si trest odpykáva v ústave z minimálnym stupňom stráženia v Dubnici nad Váhom. 

Sporný znalecký posudok

V návrhu na obnovu konania Mojžiš tvrdí a vyhlásil to i na verejnom zasadnutí v Banskej Bystrici, že súdy sa pri rozhodovaní o jeho vine opierali o znalecký posudok Ústavu súdneho inžinierstva v Žiline. Ten podľa neho nie je objektívny, ba je klamlivý.

Preto si dal vypracovať znalecký posudok bratislavskej inštitúcii Expertízny a edukačný inštitút+ (EEI+). Prokurátor uviedol, že znalecký posudok zo Žiliny má takmer 5 800 strán a 21 zväzkov a znalci na hlavnom pojednávaní vypovedali tri dni. Podľa žalobcu posudok EEI+, ktorý má necelých 350 strán, je absolútne nepoužiteľný a nemôže byť dôvodom na povolenie obnovy konania.

Absencia nových dôkazov

Predseda banskobystrického senátu vysvetlil, že súd nezistil také nové skutočnosti, ktoré by umožňovali povoliť obnovu konania. František Mojžiš so svojím obhajcom Jurajom Trokanom síce predložili nový znalecký posudok z dielne EEI+, ale jeho tvorcovia „iba vyjadrili opačný názor“ ako autori znaleckého posudku zo Žiliny. Podľa súdu nie je v ňom nový dôkaz ani nové skutočnosti.

Bývalého šéfa spoločnosti Drukos súdy uznali za vinného, že od vyše 1 300 klientov Drukosu vylákal 237,7 milióna korún a od 23,8 tisíc členov BVD družstva takmer 3,8 miliardy korún. Podľa súdu Mojžiš zneužíval dôveru ľudí, nedostatok ich skúseností a navyše ich ovplyvňoval zavádzajúcou reklamou, v ktorej sľúbil 15- až 31-percentný výnos.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok