Arabské krajiny chystajú masívnu pozemnú ofenzívu proti kalifátu

TA3, SITA
9.2.2015 13:21

Arabské krajiny sa dali do pohybu proti Islamskému štátu. Rozhnevané Jordánsko zintenzívnilo bombardovanie. Od zabitia zajatého pilota radikálmi podnikol Ammán približne 60 náletov. Iracká vláda najnovšie potvrdila, že chystá masívnu pozemnú ofenzívu.

Arabské krajiny chystajú masívnu pozemnú ofenzívu proti kalifátu
SITA/AP

Veľká pozemná ofenzíva

Iracká armáda plánuje pozemnú ofenzívu proti extrémistickej skupine Islamský štát, ktorej bojovníci už zabrali veľké časti Iraku aj Sýrie. Informoval o tom americký koordinátor medzinárodnej koalície bojujúcej proti IŠ John Allen.

Ofenzíva by sa podľa agentúry AFP mala uskutočniť v priebehu niekoľkých týždňov. "Uskutoční sa veľká pozemná protiofenzíva," povedal Allen. Dodal, že cieľom je získať späť územia obsadené islamistami. Medzinárodná koalícia, ktorá uskutočňuje nálety proti pozíciám IŠ, poskytne irackým pozemným jednotkám vzdušnú podporu.

Pod velením Iračanov

Allen však zdôraznil, že operácii bude veliť výlučne Irak. Zároveň odmietol obvinenia, že Spojené štáty meškajú v dodávkach zbraní irackej armáde a vo výcviku irackých bezpečnostných síl.


Spojené štáty stoja na čele leteckej kampane, ktorej cieľom je vytlačiť bojovníkov IŠ z obsadených území. Od vzniku koalície v auguste minulého roku podnikli spojenecké lietadlá už viac než 2000 náletov.

Vďaka leteckým operáciám sa podarilo získať späť asi 700 kilometrov štvorcových územia, čo je asi pätina z celej obsadenej oblasti v Iraku a Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok