Hirscher zlatý v alpskej kombinácii, Adam Žampa 19.

TASR
8.2.2015 23:41

Rakúsky lyžiar Marcel Hirscher získal na MS v americkom Beaver Creeku zlatú medailu v alpskej kombinácii. Líder Svetového pohára sa pritom na najvyšší stupienok vyšvihol po 30. mieste v zjazde, keď ako prvý štartujúci zajazdil najlepší čas v slalome.

Hirscher zlatý v alpskej kombinácii, Adam Žampa 19.
SITA/AP

Druhého Nóra Kjetila Jansruda, najrýchlejšieho v zjazdárskej časti, predstihol o 19 stotín sekundy, bronz si vyjazdil Američan Ted Ligety, obhajca zo Schladmingu 2013 (+0,30). Slovák Adam Žampa obsadil 19. priečku so stratou 2,24 na víťazného Rakúšana.

Hirscher vybojoval pre alpskú veľmoc číslo jeden tretie zlato na 43. svetovom šampionáte, pred ním sa z titulu radovali Anna Fenningerová a Hannes Reichelt. Na MS si vyjazdil po triumfoch v slalome a tímovej súťaži v Schladmingu svoju tretiu zlatú medailu.

Po kombinačnom zjazde sa usadil na čele Jansrud, výkonom sa mu priblížil iba Švajčiar Beat Feuz, ani od jedného sa však nečakali v slalome veľké zázraky. Sľubne vyzerala šiesta pozícia Carla Janku, ktorý v tejto sezóne ovládol alpskú kombináciu SP vo Wengene. Favoriti stratili na technicky náročnej zjazdovke Birds of Prey príliš veľa desatín, Hirscher sa dokonca pôvodne ani nezmestil do prvej tridsiatky (31., +3,16) a až vďaka absencii Čecha Ondřeja Banka, ktorý po hrozivom páde tesne pred cieľom putoval do nemocnice, sa posunul na 30. miesto. V slalome tak mohol Rakúšan štartovať ako prvý, čo naplno využil, keď svojou typickou dravou jazdou nasadil latku nedostihnuteľne vysoko. Nedostali sa pred neho ani obhajca titulu Ligety, ktorý doplatil na veľkú chybu, ani Francúz Alexis Pinturault či chorvátsky veterán Ivica Kostelič. Keď Hirscherov bombastický čas neprekonali ani Švajčiar Janka či krajania Matthias Mayer a Romed Baumann, bolo jasné, že Rakúšan dosiahne vytúžený titul. Po jazde Jansruda mohol Hirscher spustiť majstrovské oslavy.

Podľa predstáv nevyšla súťaž piatemu mužovi z olympijskej superkombinácie Adamovi Žampovi. V kombinačnom zjazde sa trápil v strednej technickej pasáži, pri skokoch bol príliš "rozbalený" a nakoniec zajazdil až 33. najrýchlejší čas, po Bankovom odstúpení 32. V slalomovej časti tak štartoval až po odjazdení prvej tridsiatky už na značne rozbitej trati, s ňou sa popasoval so cťou a posunul sa do prvej dvadsiatky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok