Podľa prieskumov vedie v Španielsku strana Podemos

TASR
8.2.2015 22:24

Protestná novovzniknutá ľavicová strana Podemos, ktorá ostro vystupuje proti reštriktívnym opatreniam štátu, by podľa najnovšieho prieskumu vyhrala tohtoročné všeobecné voľby v Španielsku, informoval dnes denník El País. Dodal však, že podpora strany je už zrejme za maximom.

Podľa prieskumov vedie v Španielsku strana Podemos
SITA/AP

Dve strany, ktoré mali po desaťročia hlavné slovo v španielskej politike -  vládnuca stredopravá Ľudová strana (PP) a Španielska robotnícka socialistická strana (PSOE) - majú čo robiť, aby obstáli v konkurencii nových strán, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Strana Podemos (Môžeme) pripomína ľavicového víťaza volieb v Grécku, Syrizu. Prieskum ukázal, že v súčasnosti by Podemos volilo 27,7 percenta voličov, čo je pokles oproti 28,2 percenta v prieskume pred mesiacom.
"Dávid môže poraziť Goliáša, ale nie je to jednoduché," zdôraznil dnes na politickom mítingu vodca Podemos, 36-ročný Pablo Iglesias.

Vládnuca PP si naopak oproti minulému mesiacu (19,2 percenta) mierne polepšila a s podporou 20,9 percenta sa umiestnila za Podemosom ako druhá. Socialisti utrpeli vyše päťpercentnú stratu a klesli s podporou 18,3 percenta na tretie miesto. Vyplynulo z prieskumu, ktorý sa uskutočnil telefonicky na vzorke 1000 ľudí.

Sociálnodemokratická strana Ciudadanos (Občania), ktorá obhajuje národnú jednotu a získava z ľavého aj pravého spektra voličov, znechutených korupciou v politike, dosiahla štvorpercentný nárast podpory a získala 12,2 percenta hlasov. S takýmto výsledkom by mohla byť potenciálnou ručičkou na váhe v prípade, že by ani jedna zo strán nezískala v parlamente väčšinu.

Nedávne prieskumy naznačujú, že po voľbách, ktoré sa očakávajú koncom tohto roka, vznikne menšinová vláda. Bude preto potrebovať uzavrieť dohody alebo vytvoriť koalíciu, aby mohla vládnuť.

Agentúry pre prieskum verejnej mienky varujú, že je ťažké odhadnúť rozdelenie kresiel v parlamente, keďže strana Podemos vznikla iba pred rokom a na minulých voľbách sa nezúčastnila a strana Ciudadanos vtedy existovala iba v Katalánsku, zatiaľ čo teraz je celoštátna.

Agentúra Metroscopia, ktorá uskutočnila dnešný prieskum, tiež očakáva, že sa na voľbách nezúčastní veľa voličov - asi 28 percent.

Španielsko má za sebou sedemročný hospodársky pokles. A zatiaľ čo v minulých všeobecných voľbách v roku 2011 získali PP a socialisti spolu 73,3 percenta hlasov, teraz majú necelých 40 percent. "Verejnosť sa zdá byť pripravená radikálne zmeniť staré zriadenie," citovala agentúra Reuters komentár predsedu Metroscopie Josého Juana Tohariu k dnešnému prieskumu.

Strana Podemos je protestná strana, ktorá využila únavu Španielov z reštriktívnych opatrení a všadeprítomnú nespokojnosť s elitnou podnikateľskou a politickou "kastou". V predbežnom manifeste strana uvádza, že skráti pracovný týždenný čas a zvýši minimálnu mzdu. Už však ustúpila od niektorých radikálnych návrhov, akým bolo napríklad znárodnenie dodávateľov verejných služieb (energií, vody apod.).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok