Nigéria pre násilnosti odkladá voľby, v Británii to vyvolalo obavy

SITA TASR
8.2.2015 21:16

Nigérijská volebná komisia oznámila, že odkladá o šesť týždňov prezidentské a parlamentné voľby naplánované pôvodne na 14. februára. Cieľom je dať vojenským silám z viacerých krajín čas na zabezpečenie severovýchodných oblastí sužovaných povstaním militantnej skupiny Boko Haram.

Nigéria pre násilnosti odkladá voľby, v Británii to vyvolalo obavy
SITA/AP

Pre tlačovú agentúru AP to v sobotu povedal zdroj blízky komisii, podľa ktorého momentálne nie je možné zaistiť bezpečnosť voličov. Milióny ľudí by tiež mohli prísť o možnosť hlasovať, keďže islamisti majú rozsiahle územia na severovýchode pod svojou kontrolou a ich násilnosti vyhnali z domovov najmenej 1,5 milióna obyvateľov. Povstalci už avizovali, že sa voľby v krajine pokúsia narušiť útokmi. Opozícia odsun volieb kritizovala, nový termín bol stanovený na 28. marca.

Veľká ofenzíva vojenských lietadiel a pozemných jednotiek Čadu a Nigérie za posledných desať dní vyhnala povstalcov z desiatok miest a dedín. Plánované sú ešte väčšie operácie za účasti ďalších afrických krajín vrátane Nigeru, Kamerunu a Beninu. Americké tajné služby odhadujú, že Boko Hram majú 4 000 až 6 000 "fanatických bojovníkov". Ich povstanie si od roku 2009 vyžiadalo už tisíce obetí na životoch.

Británia má obavy

Británia dnes uviedla, že rozhodnutie nigérijskej volebnej komisie odložiť prezidentské voľby v krajine vzhľadom na bezpečnostnú situáciu "vyvoláva obavy".

Volebná komisia v sobotu oznámila, že sa prezidentské voľby, ktoré mali byť 14. februára, odkladajú na 28. marca.

Podľa agentúry Reuters tak ustúpila nátlaku vládnucej Ľudovej demokratickej strany (PDP), čo pravdepodobne rozhnevá opozíciu.

Británia, ktorá je bývalou koloniálnou mocnosťou Nigérie, vyzvala na pokoj počas "obdobia frustrácie" a zdôraznila, že rozhodnutie odložiť voľby "vyvoláva obavy".

"Hoci podporujeme Nigériu v jej boji s terorizmom, bezpečnostná situácia by nemala byť využívaná ako dôvod pre to, aby bol občanom Nigérie upretý výkon ich demokratických práv," uviedol v komuniké britský minister zahraničných vecí Philip Hammond.

"Je dôležité, aby sa voľby uskutočnili, a to čo možno najskôr v súlade s medzinárodnými normami," citovala ho agentúra Reuters.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok