Francúzsko-nemecký návrh by mohol fungovať, tvrdí Porošenko

TASR
7.2.2015 11:23

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že mierový návrh zameraný na ukončenie bojov s proruskými separatistami na východnej Ukrajine by mohol fungovať.

Francúzsko-nemecký návrh by mohol fungovať, tvrdí Porošenko
SITA/AP

Na otázku agentúry Reuters na práve prebiehajúcej Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, či by iniciatíva predostretá v piatok nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi mohla fungovať, Porošenko odpovedal: "Áno."

Najvyšší ukrajinský predstaviteľ dodal, že on sám dúfa, že táto iniciatíva by mohla pomôcť "zaistiť viac bezpečnosti v Európe".

Podľa kremeľského hovorcu Dmitrija Peskova sa Putin s Merkelovou a Hollandom v piatok v Moskve dohodli na pokračovaní "konštruktívnych rozhovorov", ktoré by mali viesť k podpísaniu spoločného dokumentu o realizácii dohody o prímerí, vyjednanej vlani v septembri v bieloruskom Minsku.

Predpokladá sa, že lídri budú pokračovať v rozhovoroch telefonicky v nedeľu.

Na konferencii v Mníchove vystúpi dnes s prejavom Merkelová, ktorá sa má v rámci tohto podujatia stretnúť aj s Porošenkom a americkým viceprezidentom Joeom Bidenom.

Mníchovskej bezpečnostnej konferencie sa zúčastňuje aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. V nedeľu plánujú Merkelová, Putin, Porošenko a Hollande telefonickú diskusiu o možnom spoločnom dokumente o dodržiavaní doposiaľ značne porušovaného mierového plánu pre Ukrajinu z vlaňajšieho septembra.

Porošenko žiada od spojencov pomoc, aj vojenskú

Ukrajinský prezident Petro Porošenko dnes vyhlásil, že kríza na Ukrajine bude trvať dovtedy, kým jeho krajina nedostane politickú, ekonomickú a vojenskú podporu od spojencov v Európe i mimo nej.

Počas emotívneho príhovoru, ktorý predniesol k účastníkom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie, Porošenko ukázal prítomným doklady ruských vojakov nájdené na ukrajinskom území a označil to za najlepší dôkaz prítomnosti cudzích jednotiek na Ukrajine.

Ukrajinská otázka zostane podľa neho nevyriešená dovtedy, kým národy a politici v Európe a na celom svete neposkytnú "solídnu praktickú pomoc ukrajinskej nezávislosti"; kým ju nepodporia politicky, ekonomicky, ale aj vojensky.

Zdôraznil, že Ukrajina je nezávislým štátom a má právo brániť svoj ľud. Dodal, že počas ofenzívy ukrajinskej armády sa už preukázal zodpovedný prístup vládnych ozbrojených síl, ktoré podľa neho nebudú zneužívať prostriedky určené na obranu, aby nimi viedli útok.

Porošenko upozornil, že riešenie konfliktu na východe Ukrajiny neslobodno odkladať. "Konflikt treba riešiť, nie ho zmraziť," zdôraznil.

Obnovenie mieru na Ukrajine označil za hlavný cieľ ukrajinského vedenia. Dodal, že v záujme dosiahnutia tohto cieľa je nutné spojiť "naše úsilie". Za hlavný faktor, ktorý by mohol stabilizovať situáciu na Ukrajine, Porošenko označil minské memorandum, podpísané zainteresovanými stranami vlani na jeseň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok