Kerry hovoril so Zarífom o vývoji v jadrových rokovaniach

TASR
7.2.2015 09:19

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa v piatok stretol so svojím iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom, s ktorým rokoval o vývoji v jadrových rokovaniach medzi Teheránom a svetovými mocnosťami. Informovala o tom v noci nadnes agentúra Reuters.

Kerry hovoril so Zarífom o vývoji v jadrových rokovaniach
SITA/AP

"Ich stretnutie bolo zamerané na pokračujúce jadrové rozhovory. Diskutovali o poslednom stretnutí skupiny P5+1. Minister Kerry tiež zopakoval naše želanie priblížiť sa do konca marca k politickému rámcu. Dohodli sa, že zostanú v úzkom kontakte a pokúsia sa čoskoro znova stretnúť," uviedol nemenovaný americký činiteľ.

Stretnutie týchto politikov sa uskutočnilo v rámci výročnej Mníchovskej bezpečnostnej konferencie. Kerry a Zaríf sa v priebehu uplynulých mesiacov stretli už niekoľkokrát v snahe prelomiť patovú situáciu v jadrových rokovaniach.

Predpokladá sa, že Zaríf sa v bavorskej metropole stretne ešte aj so šéfmi diplomacie Francúzska a Ruska.

Irán a skupina mocností pozostávajúca z USA, Británie, Ruska, Francúzska, Nemecka a Číny (P5+1) si stanovila marcový konečný termín na dosiahnutie politickej dohody pred konečným termínom podpísania jadrového dohovoru 30. júna, ktorou by Teherán výmenou za uvoľnenie medzinárodných sankcií obmedzil svoj nukleárny program.

Irán odmieta obvinenia západných mocností a ich spojencov z toho, že vyvíja technológiu na výrobu atómových zbraní. Odmietol však zastaviť obohacovanie uránu a ďalšie s tým súvisiace úkony, čo viedlo USA, EÚ a OSN k uvaleniu sankcií, ktoré už dlhodobo hatia iránsku ekonomiku a poškodzujú medzinárodné vzťahy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok