Slovák obvinený v Belgicku z terorizmu pobudne za mrežami ďalší mesiac

TASR TA3
6.2.2015 22:05

Občan Slovenskej republiky, ktorého v pondelok zaistili pred budovou Európskeho parlamentu EP, zostane vo vyšetrovacej väzbe minimálne mesiac. Rozhodol o tom dnes - po uplynutí päťdňovej zadržiavacej lehoty - špeciálny súdny senát v Bruseli.

Slovák obvinený v Belgicku z terorizmu pobudne za mrežami ďalší mesiac
SITA/AP

Zadržaný muž bol identifikovaný ako Richard W. z Hornej Vsi z okresu Žiar nad Hronom. V súvislosti s pondelkovým incidentom pred budovou EP voči nemu vzniesli obvinenia z nelegálneho držania strelnej zbrane a prípravy teroristického činu.

V pondelok (2.2) v ranných hodinách 32-ročného Slováka zadržali v blízkosti europarlamentu, keď oblečený vo vojenských maskáčoch tvrdil, že sa chce stretnúť s predsedom Európskeho parlamentu. Polícia neskôr v jeho aute zaparkovanom v blízkosti budov EP našla nabitú zbraň a motorovú pílu, čo viedlo k dočasnej evakuácii niektorých budov tejto európskej inštitúcie.

Vyšetrovatelia, s ktorými zadržaný odmietol komunikovať, ho podozrievajú z prípravy teroristického útoku.
Neverejné súdne pojednávanie s Richardom W. sa uskutočnilo dnes v budove bruselského justičného paláca.

Súdny senát nakoniec rozhodol, že občan SR sa opätovne vráti do jednej z väzníc na predmestí Bruselu, zatiaľ čo vyšetrovanie bude naďalej pokračovať. Po mesiaci ho môžu prepustiť na slobodu alebo mu môžu väzbu opäť predĺžiť o ďalších 30 dní a potom znova, až kým vyšetrovatelia nezískajú dostatok dôkazov pre štandardný súdny proces.

"Špeciálny senát potvrdil predĺženie dočasnej vyšetrovacej väzby. Ide o jeden mesiac. Po tejto dobe sa senát opätovne zíde a prehodnotí jeho situáciu,"
uviedla v tejto súvislosti hovorkyňa bruselskej prokuratúry Rym Kechicheová.


Úrady môžu v prípadoch spojenými s teroristickou hrozbou predĺžiť dočasnú väzbu, ak hrozí, že podozrivé osoby porušia jednu z troch podmienok, a to opustenie územia Belgicka, ovplyvňovanie potenciálnych svedkov či komplicov a marenie dôkazov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok