Moc v Jemene prevzali šiitskí povstalci

SITA TA3
6.2.2015 21:29

Šiitskí povstalci okupujúci jemenské hlavné mesto Saná v piatok oznámili, že preberajú moc v krajine. Povstalci známi pod menom Hautíovci rozpustili parlament a uviedli, že novozriadený „revolučný výbor“ bude mať na starosti vytvorenie dočasného zákonodarného zboru.

Moc v Jemene prevzali šiitskí povstalci
SITA/AP

Jemene bude v prechodnom dvojročnom období zatiaľ vládnuť päťčlenná prezidentská rada. Povstalci prevzatie moci oznámili v priamom televíznom vysielaní z prezidentského paláca.

Politická kríza v Jemene pred dvoma týždňami vyústila do rezignácie prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího a celej vlády. Prezident odstúpil potom, čo Hautíovci obsadili prezidentský palác. Hadí svoje odstúpenie zdôvodnil stroskotaním vyjednávania s Hautíovcami, ktorí ho údajne nútili k ďalším politickým ústupkom a napriek jeho ústretovosti odmietli ukončiť blokádu prezidentskej rezidencie a úradu.

Šiitská skupina so základňou na severe Jemenu obsadila Saná ešte v septembri a v januári obnovila boje proti vládnym silám. Kríza vyvolala masové protesty a obavy z opätovného rozštiepenia Jemenu. Ten je známy ako najchudobnejšia spomedzi arabských krajín a pôsobisko jednej z najnebezpečnejších odnoží extrémistickej siete al-Kájda. Hádí bol úzkym spojencom USA v boji proti al-Kájde, zatiaľ čo Hautíovcov podľa rozšíreného názoru podporuje šiitsky režim v Iráne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok