Poslanci ukončili posledný z prieskumov v nemocniciach

SITA TA3
6.2.2015 17:22

Poslanci zavŕšili prieskumy v nemocniciach, v poradí tretiu a teda poslednú navštívili v piatok Univerzitnú nemocnicu Martin. Tak ako v prípade nemocníc v Piešťanoch a Trenčíne, ktoré si preverili ešte v minulom roku, ich zaujímal nákup prístrojov od spoločnosti Medical Group SK, v ktorej v minulosti pôsobil bývalý predseda parlamentu Pavol Paška.

Poslanci ukončili posledný z prieskumov v nemocniciach
Ilustračný záber SITA/Diana Černáková

Rovnako ako v predchádzajúcich dvoch zdravotníckych zariadeniach aj v Martine konštatovali, že verejné obstarávania boli v poriadku.

Poslanec Smer-SD a predseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Richard Raši sa po prieskume vyjadril, že nemocnica postupovala transparentne a v ničom nepochybila. "Proces verejného obstarávania podľa zákona dodržali a nič iné či lepšie urobiť nemohli. Cena bola výsledkom elektronickej aukcie," uviedol Raši.

Aj člen výboru a nezaradený poslanec Viliam Novotný konštatoval, že postup pri tendri bol v poriadku. Za zaujímavé však považuje to, že nemocnica kupovala CT prístroj, mamograf a stôl na stereotaktickú biopsiu prsníka v rámci jedného verejného obstarávania. Zákazka bola v hodnote 2,1 mil. eur. Podľa Novotného dostali od nemocnice vysvetlenie, že nákup troch prístrojov naraz mal technicko-prevádzkové dôvody. "Keď urobili ponukové konanie, jediná firma, ktorá vedela ponúknuť všetky tieto prístroje aj so 48-mesačnými splátkami, bol Medical Group. Jediná reagovala na prieskum trhu a povedala, že to vie zabezpečiť za 2,1 mil. eur. A nemocnica na základe toho stanovila odhadovanú cenu zákazky," uviedol Novotný. Ako pokračoval, samotnej elektronickej aukcie sa zúčastnili tri firmy a víťazom sa stal Medical Group, ktorý ponúkol, že prístroje dodá o 8,6 tis. eur lacnejšie, ako bola cena zákazky.

Novotný má po troch prieskumoch pocit, že firmy ako keby "zahrali verejné obstarávanie," a teda boli od samého začiatku dohodnuté, kto vyhrá v konkrétnej nemocnici. Ak to tak v skutočnosti je, môže to v praxi podľa neho znamenať vysoké ceny pre nemocnice. "Otázka je, či vieme urobiť také zmeny v zákone o verejnom obstarávaní, aby sme tomu predišli, aby sme viac chránili verejné zdroje," konštatoval Novotný. Ako dodal, všetky opatrenia, ktoré sa doposiaľ v legislatíve urobili, sa zjavne dajú obchádzať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok