Policajti o dráme v Kráľovciach: Muž zaútočil na zásahovú jednotku

TA3, TASR, TA3
6.2.2015 15:33

Napriek intenzívnej starostlivosti lekárov podľahol v noci strelným zraneniam 41-ročný Jozef M., hlavný aktér drámy vo východoslovenských Kráľovciach.

Policajti o dráme v Kráľovciach: Muž zaútočil na zásahovú jednotku
Ilustračný záber SITA

Štyri dni zabarikádovaný

O podrobnostiach zásahu polície a záchranárskych zložiek na tlačovej besede informoval riaditeľ košickej krajskej polície Juraj Leško.

Leško uviedol, že polícia a záchranné zložky vo štvrtok večer zasahovali v Kráľovciach po tom, čo 39-ročná žena oznámila na tiesňovú linku, že má dôvodné obavy o zdravie svojho manžela, ktorý je už štvrtý deň zabarikádovaný v rodinnom dome, s nikým nechce komunikovať. Na miesto bola vyslaná polícia, hasiči i zdravotnícki záchranári. S mužom v dome nebol nik z príbuzných, len dva psy. Muž mal v dome tri tlakové nádoby s plynom a vyhrážal sa, že dom vyhodí do vzduchu.

„Muž odmietal komunikovať s okolím a vyzval záchranné zložky, aby opustili pozemok. V dome sa zabarikádoval a zatemnil všetky okná. Nadviazať komunikáciu sa pokúšal aj policajný vyjednávač, ale bezvýsledne. Na žiadosť manželky hasiči za asistencie policajta pohotovostného útvaru polície násilne otvorili vstupné dvere do domu,“ uviedol Leško.

Výstrelom zapálil fľašu s horľavinou

Muž hodil smerom k nim fľašu s neznámou horľavinou, ktorú zapálil výstrelom z plynovej pištole. Zranený bol policajt, ktorý utrpel popáleniny predlaktia pravej ruky. Po uhasení menšieho požiaru sa polícia a hasič na čas stiahli.

S mužom sa vyjednávač opäť pokúsil komunikovať. Podľa polície muž sa začal vyhrážať, že nechá celý dom vybuchnúť a pozabíja policajtov a všetkých okolo. Tvrdil, že má pri sebe spínač. Na to polícia evakuovala obyvateľov susedných rodinných domov, priestor uzavrela a dom odpojila od elektriny.

S nožmi proti policajnému komandu

Muž nereagoval na pokusy vyjednávača o komunikáciu. Polícia muža viackrát vyzývala, aby sa vzdal a dobrovoľne opustil dom s upozornením, že budú voči nemu použité donucovacie prostriedky. Muž nereagoval, preto o pol desiatej polícia násilne vnikla do obydlia.

„Muž kládol aktívny odpor a dvoma nožmi zaútočil na hlavu a krk jedného zo zasahujúcich policajtov. Policajti proti mužovi požili služobné strelné zbrane. Muža zasiahli do brucha a hrudníka. Počas zásahu utrpel zranenie aj jeden z policajtov,“ povedal Leško. Doložil, že zraneným osobám bola okamžite poskytnutá zdravotnícka pomoc a previezli ich do nemocnice. Dnes v skorých ranných hodinách 41-ročný muž zraneniam podľahol.

O motíve sa špekuluje

V súvislosti s touto udalosťou vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície KR PZ Košice začal trestné stíhanie pre zločin útoku na verejného činiteľa a zločin všeobecného ohrozenia v štádiu pokusu.

Leško neuviedol, aké motívy mohli viesť k tejto tragickej udalosti, médiá však hovorili o rozvode. Vzhľadom na charakter udalosti boli na miesto privolaní aj pracovníci Úradu inšpekčnej služby ministerstva vnútra, ktorí preskúmajú postup polície ako aj oprávnenosť použitia služobných zbraní.

riaditeľ KR PZ KošiceJuraj Leško (TASR).jpg

Riaditeľ KR PZ v Košiciach Juraj Leško

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok