Ruské finančné inštitúcie dostali opäť znížený rating

SITA
5.2.2015 12:40

Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor's zhoršila ratingy 24 ruských a v Rusku podnikajúcich finančných inštitúcií.

Ruské finančné inštitúcie dostali opäť znížený rating
SITA

Zhoršenie ratingu podľa agentúry odzrkadľuje oslabenie schopnosti ruskej vlády poskytnúť včasnú a dostatočnú mimoriadnu podporu týmto inštitúciám, a tiež možný tlak na ich finančné profily vzhľadom na zhoršujúce sa ekonomické prostredie v Rusku. K týmto inštitúciám patrí ruská VTB Bank, ktorej S&P zhoršila rating na úroveň BB+/B a ruAA+, ako aj Gazprombank, ktorej rating agentúra znížila na

K inštitúciám, ktorým agentúra znížila rating, patria aj členovia veľkých zahraničných bankových skupín podnikajúcich v Rusku. S&P rozhodla, že nemôžu mať vyššie dlhodobé a krátkodobé ratingy ako je rating záväzkov Ruska v zahraničnej mene. Ide o BNP Paribas ZAO, ZAO Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ (Eurasia), JSC Sumitomo Mitsui Rus Bank, ZAO UniCredit Bank, ZAO Industrial and Commercial Bank of China a Rusfinance Bank.

Ruský rubeľ na rozhodnutie S&P znížiť ratingy popredných ruských bánk do špekulatívneho pásma vo štvrtok zareagoval oslabením a klesol aj akciový trh krajiny. Do 7:25 GMT rubeľ klesol voči doláru o zhruba 0,8 % na 68,42 RUB/USD a oproti euru oslabil o približne 0,3 % na 77,52 RUB/EUR. Moskovský akciový index RTS denominovaný v dolároch klesol o 1,9 % na 755 bodov a index MICEX denominovaný v rubľoch oslabil o 0,7 % na 1 643 bodov. "Toto rozhodnutie sa očakávalo, ale nemôžeme vylúčiť väčší výpredaj akcií dotknutých spoločností," uviedol Alexander Kosťukov, analytik spoločnosti Veles Capital.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok