Ukrajinská centrálna banka zvýšila kľúčový úrok, aby odvrátila kolaps

SITA
5.2.2015 12:32

Ukrajinská centrálna banka rozhodla, že svoju hlavnú úrokovú sadzbu zvyšuje na 19,5 % z úrovne 14 % v snahe odvrátiť finančný kolaps v rámci krízy, ktorú zhoršujú boje na východe krajiny a nedostatok devíz.

Ukrajinská centrálna banka zvýšila kľúčový úrok, aby odvrátila kolaps
wikipedia

Guvernérka banky Valeria Gontareva, ktorá sa svojej funkcie ujala vlani v júni počas kulminácie konfliktu s proruskými separatistami, zároveň vo štvrtok signalizovala sprísnenie menovej politiky v snahe o zabrzdenie inflácie. V decembri bola ukrajinská medziročná inflácia na úrovni takmer 25 %.

Keďže ukrajinská hrivna prudko oslabuje a devízové rezervy krajiny boli vlani na úrovni 7,5 mld. USD, čo sotva stačí na pokrytie päťtýždňového dovozu, ukrajinská centrálna banka má málo možností na podporu zdravia ekonomiky. V súvislosti s ohlásením zvýšenia kľúčovej refinančnej sadzby na 19,5 % s účinnosťou od piatka Gontareva uviedla, že centrálna banka sa s Medzinárodným menovým fondom (MMF) dohodla na podmienkach zvýšenia finančnej pomoci. Šéfka centrálnej banky však neuviedla konkrétnu sumu.

Podľa analytikov zvýšenie úrokov Ukrajine veľmi nepomôže dostať sa z finančných ťažkostí. "Nemôžu si dovoliť stratiť ďalšiu časť devízových rezerv, ale nemyslím si, že vyššie úrokové sadzby odradia ľudí od výpredaja hrivien," povedal Simon Quijano Evans z Commerzbank. "V tejto etape ide skôr o zlyhávanie ekonomiky a o vojnovú situáciu. Úrokové sadzby nič nezmenia, presne tak ako nič nemenia v Rusku," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok