Europoslancovi Škripekovi chýba v slovenskom parlamente kaplnka

SITA
5.2.2015 10:15

Europoslancovi Branislavovi Škripekovi (OĽaNO) chýba v slovenskom parlamente kaplnka, kde by sa politici mohli modliť. “Je smutné, že na pôde NR SR neexistuje kaplnka, ani miestnosť pre modlitbové stíšenie ani podobné stretnutia," povedal Škripek pre agentúru SITA.

Europoslancovi Škripekovi chýba v slovenskom parlamente kaplnka
TASR/Štefan Puškáš

Na úrade vlády kaplnku majú

Kaplnka je však na úrade vlády, kde sa raz do týždňa konajú bohoslužby rôznych cirkví. Ešte počas pôsobenia v NR SR Škripek inicioval vznik pravidelného stretnutia kresťanov - modlitebných raňajok s politikmi. Zúčastňujú sa na nich okrem niekoľkých politikov ľudia, ktorí sa po dlhé roky za politiku na Slovensku modlievali. V súčasnosti sa modlitby na Slovensku organizujú pod záštitou podpredsedníčky NR SR Eriky Jurinovej a predsedu poslaneckého klubu OĽaNO Richarda Vašečku. Konajú sa v priestoroch mimo slovenského parlamentu.

Modlitebné raňajky majú veľmi dlhú tradíciu na pôde Európskeho parlamentu. Stretávajú sa na nich poslanci skoro zo všetkých frakcií. “Avšak hlavný rozdiel medzi podujatím v EP a na Slovensku vidím v jednej veci. Modlitby na Slovensku sú viac osobnejšie a v EP viac formálnejšie. A je pravda, že v EP sa aj viac skutočne raňajkuje," dodáva Branislav Škripek.

Škripek je na pracovnej ceste v USA

Škripek je dnes na modlitebných raňajkách v USA. Na podujatí sa tradične zúčastní aj prezident USA a tento rok bude hosťom podujatia aj tibetský dalajláma. Škripek je na tomto podujatí v USA prvýkrát. “Sám som zvedavý, ako to bude prebiehať. Budem veľmi rád, ak modlitba nebude len formálna záležitosť, ale vidím, že títo ľudia sa skutočne vedia zhromaždiť okolo osoby a učenia Pána Ježiša Krista a čerpať z neho osobnou i spoločnou modlitbou," povedal Škripek.

Prvé modlitebné raňajky sa konali v roku 1953. Tohtoročné zvolali dvaja senátori, a to demokrat Robert P. Cassey, Jr. a republikán Roger Wicker. V USA je tradíciou, že celé generácie politikov a iných vplyvných ľudí sa spoločne modlia, obracajú sa k Bohu po silu a vedenie v politickom pôsobení a vzdávajú mu vďaku. “Organizátori očakávajú účasť zástupcov zo 130 krajín. Je tak vytvorený veľmi dobrý priestor pre podnetné diskusie i na budovanie nových kontaktov a vzťahov,” uviedol Škripek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok