Ebola je opäť na vzostupe

TASR
5.2.2015 07:56

Počet nových prípadov eboly narástol minulý týždeň vo všetkých troch západoafrických krajinách, ktoré boli touto nebezpečnou nákazlivou chorobou postihnuté najviac. Informovala o tom v stredu Svetová zdravotnícka organizácia. Jej aktuálnou správou sa skončil niekoľkotýždňový povzbudzujúci pokles prípadov v celom regióne.

Ebola je opäť na vzostupe
SITA/AP

Nedôvera k humanitárnym pracovníkom, najmä v Guinei, a riskantné miestne zvyky pri pochovávaní mŕtvych pacientov naďalej brzdia úsilie zastaviť smrtiaci vírus, oznámila agentúra OSN.

"Nebezpečné pochovávanie zo začiatku januára v prefektúre Lola na východe Guiney pri hranici s Pobrežím Slonoviny potom vyústilo do výskytu 11 potvrdených prípadov eboly,"
uvádza WHO. Miestne obyvateľstvo zo začiatku odmietalo komunikovať s vyšetrovateľmi, vysvetľuje agentúra Reuters.

Krvácavú vírusovú chorobu ebola dostali v minulosti trúchliaci pozostalí, keď sa dotýkali tiel svojich mŕtvych milovaných - keď napríklad na nich položili ruky, aby sa s nimi naposledy rozlúčili. WHO minulý týždeň oznámila, že v týždni do 25. januára bolo 99 potvrdených prípadov eboly, čo bol najnižší počet od júna 2014. To vtedy posilnilo nádeje, že v situácii nastal priaznivý zvrat.

Nové údaje, platné pre týždeň končiaci 1. februára, však ukázali, že tento rok došlo vo všetkých troch krajinách k prvému zaznamenanému nárastu nových prípadov eboly. Sierra Leone, najhoršie zasiahnutá chorobou, zaznamenala 80 zo 124 nových prípadov tohto infekčného ochorenia; v Guinei ich zaznamenali 39 a v Libérii iba päť - všetky v blízkosti hlavného mesta Monrovia.

Takmer jedna tretina z 34 prefektúr Guiney hlásila minulý týždeň najmenej jeden bezpečnostný incident alebo inú formu odmietania spolupráce so zdravotníkmi. Dedinčania sú často vyľakaní, keď vidia blížiť sa humanitárnych pracovníkov v supermoderných, priam kozmických ochranných odevoch, a odmietajú spolupracovať pri vyhľadávaní pacientov s ebolou, pri ich izolácii a aj pri dezinfekcii obydlí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok