Kalifát upálil zajatého pilota, Jordánsko reagovalo popravami väzňov

ČTK, TASR, Youtube, TA3
4.2.2015 06:22

Na internete sa objavil videozáznam, na ktorom ozbrojenci z Islamského štátu zaživa upálili jordánskeho pilota Maáza Kasásba. Jordánci zareagovali popravami väzňov.

Popravili Ríšáwíovú aj člena al-Káidy

Jordánsko dnes popravilo obesením uväznenú irackú militantku Sádžidu Ríšáwíovú, ktorej prepustenie žiadali džihádisti z Islamského štátu výmenou za zajatého pilota, ktorého napokon zavraždili. Oznámil to hovorca jordánskej vlády.

V reakcii popravili aj ďalšieho z väzňov z al-Káidy odsúdených na smrť za útoky v kráľovstve v poslednom desaťročí.

Ríšáwíovú odsúdili na smrť pre účasť na koordinovaných samovražedných útokoch na tri luxusné hotely v Ammáne z 9. novembra 2005, pri ktorých prišlo o život najmenej 60 ľudí. Atentátnička prežila, pretože nálož na jej tele neexplodovala.

Druhý popravený, iracký člen al-Káidy Zijád Karbúlí, bol odsúdený v roku 2008 za vraždu Jordánca.

Kráľ prerušil návštevu USA

Americký prezident Barack Obama uviedol, že ak sa potvrdí autenticita predmetného videa, bude to ďalší znak "krutosti a barbarstva" tejto zločineckej organizácie.

"Nech vychádzajú z akejkoľvek ideológie, je zvrhlá," uviedol Obama dodávajúc, že sa tým zdvojnásobí odhodlanie koalície pod vedením USA v boji proti IS v Sýrii a Iraku.

Biely dom ďalej oznámil, že americké tajné služby pracujú na potvrdení pravdivosti záznamu. "Spojené štáty ostro odsudzujú činy IS a vyzývajú na okamžité prepustenie všetkých rukojemníkov," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Bernadette Meehanová, pričom vyjadrila spolupatričnosť s jordánskym ľudom a vládou.

V súvislosti s dnešnou správou o zabití Kasásbu prerušil jordánsky kráľ Abdalláh II. svoju návštevu USA a vracia sa do vlasti, pripomína agentúra DPA.

kalifát IS poprava pilot (Youtube).jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok