Vystavia sochy, ktorých autorom je zrejme Michelangelo

SITA
3.2.2015 00:31

V cambridgeskom Fitzwilliamovom múzeu budú od 3. februára až do 9. augusta vystavovať dve približne meter vysoké bronzové sochy mužov sediacich na panteroch. Ich autorom je zrejme renesančný taliansky umelec Michelangelo Buonarroti.

Vystavia sochy, ktorých autorom je zrejme Michelangelo
SITA/AP

Jeho autorstvo spochybnili v 19. storočí, pričom ako o možných tvorcoch diel sa hovorilo o Willemovi Danielszovi van Tetrodeovi, Tizianovi Aspettim, Jacopovi Sansovinim či Benvenutovi Cellinim.

Vlani na jeseň si však Paul Joannides z univerzity v Cambridgei všimol na výkrese zo 16. storočia detail, ktorý ho priviedol k záveru, že autorom sôch je práve Michelangelo. Kresby kopírujúce Michelangelove náčrtky zhotovil jeho učeň. V rohu jednej z nich sa nachádzala skica nápadne pripomínajúca spomínané sochy. Náčrty porovnali s ďalšími Michelangelovými dielami z rokov 1500 až 1510 a dospeli k názoru, že ich štýl je rovnaký. Bronzové výtvory podľa nich vznikli hneď po tom, ako umelec vytvoril jedno zo svojich najznámejších diel - sochu Dávida. Odborníci plánujú vo výskume pokračovať. Definitívne závery plánujú predstaviť verejnosti tento rok v júli. Ak by dokázali, že autorom je skutočne Michelangelo, išlo by o jeho jediné dve zachované sochy z bronzu.

Informácie pochádzajú z webstránok www.theguardian.com a www.bbc.com.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok