Vajda: Stačil by Paríž, ale môže prísť aj celý Grand Slam

TA3 SITA
2.2.2015 21:48

Ani po ôsmom grandslamovom triumfe srbského lídra svetového rebríčka tenistov Novaka Djokoviča nezovšedneli jeho slovenskému koučovi Mariánovi Vajdovi vrcholné úspechy. Melbournské Australian Open sledoval na diaľku, o to intenzívnejšie.

Vajda: Stačil by Paríž, ale môže prísť aj celý Grand Slam
SITA/AP

"Boli sme v nepretržitom kontakte s Novakom aj Borisom Beckerom. Neustále sme si vymieňali informácie, každý deň sme spolu komunikovali. Po semifinále, s ktorým som nebol spokojný, som mu písal siahodlhú motivačnú správu, aby sa vzpružil a dostal do aktívnejšieho tempa, chcel som ho povzbudiť," povedal Marián Vajda pre agentúru SITA.

Po piatkovej semifinálovej päťsetovej bitke so švajčiarskym obhajcom trofeje Stanom Wawrinkom prekonal Djokovič v nedeľňajšom finále Brita Andyho Murrayho 7:6 (5), 6:7 (4), 6:3, 6:0. "Od začiatku som vnímal, že Nole je úplne iným hráčom v porovnaní s tým semifinále. Vyžarovala z neho veľká vôľa, nastúpil veľmi pozitívne. Obaja predvádzali fantastický tenis s množstvom dlhých výmen, bolo to zaujímavé a krásne. Úroveň bola veľmi vysoká takticky aj variabilitou, v tomto je to u nich dosť hra na hru. Nie sú to len ´búchači´, zhodne kreujú. Slajzujú, liftujú, otvárajú si kurt, poznajú svoje silné stránky aj slabiny. Rozhodovalo veľa aspektov, ale v prvom rade to bolo o hlave a vnútornej sile," podotkol Vajda.

Čoskoro 50-ročný rodák z Považskej Bystrice (nar. 24. marca 1965) je v Djokovičovom zázemí už takmer deväť rokov, dôkladne ovláda jeho reč tela a pri priebežnom vyhodnocovaní má k dispozícii príklady z minulosti. Nevystrašilo ho opadnutie z prelomu druhého a tretieho setu, keď sa 27-ročný Belehradčan zjavne boril s fyzickými ťažkosťami: "Občas máva nejaké kyseliny alebo nevie zvládnuť veľa vody v žalúdku, keď sa rýchlo napije. Fyzioterapeut mu podal niečo na úpravu stavu, aby to odišlo. Ten bruchabôľ, samozrejme, musel byť nepríjemný, ale vedel som, že to prekoná - rovnako ako buchnutý prst, ktorý mu ošetrovali, nebolo to však nejako vážne. Bola to nepríjemná kríza, Murray mu však tej fáze pomohol veľkými chybami. To bol pre mňa jasný signál, že Brit si to nedokáže zobrať. Ku koncu akoby odišiel - kondične aj mentálne. Novak bol v posledných dvoch setoch - najmä od kľúčového odvrátenia brejkbalu na 3:4 v treťom - dominantný. Ten neuveriteľný volej bol zlomovým bodom. Nole potom evidentne už bol lepším hráčom na kurte."

Djokovič triumfoval na južnej pologuli piaty raz. Podarilo sa mu to ako prvému v tzv. otvorenej ére. Teraz ho čaká útok na vysnívaný kariérny Grand Slam, ku ktorému mu chýba titul z Paríža. "Treba sa pozerať dopredu a vnímať veci v kontexte, ale zároveň ísť krok za krokom. Pochopiteľne, Nole má momentálne z psychologického hľadiska dobrú pozíciu, upevnil si svoje postavenie na vrchole, Nadal či Federer sa v Melbourne nedostali nejako ďaleko," skonštatoval Vajda.

Do sľubnej konštelácie zapadá, že Djokovič už nemá rozptyľujúce podnety zo zázemia - vlani sa oženil, narodil sa mu syn. "Tie radostné udalosti v súkromí, ktoré zároveň z profesijného hľadiska boli sprievodnými úlohami na zvládnutie, naplnili Novaka novou motiváciou dať tomu maximum, posunulo ho to. Sám teraz vyhlásil, že tento titul preňho má úplne inú hodnotu. Manželka Jelena s nami absolvovala vyše mesiaca trvajúcu prípravu pred Australian Open, je to vyvážené. Celé je to nastavené tak, že tento rok môže byť veľmi vydarený. Aj v tíme panuje pohodová nálada. Možno by stačil iba ten Paríž, ale nebudeme namietať, ak v tejto sezóne pribudnú ešte tri grandslamové trofeje," usmial sa Marián Vajda, ktorý najbližšie s Djokovičom pobudne na marcových amerických turnajoch na tvrdom povrchu v kalifornskom Indian Wells a v Miami na Floride.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok