Fico sa na súde zmieril s Radičovou, stretli sa pre kauzu Osrblie

SITA, TASR
2.2.2015 11:25

Expremiérka žalovala Fica za výroky na jej adresu o voľbe generálneho prokurátora a korupčnej kauze Osrblie.

Fico sa na súde zmieril s Radičovou, stretli sa pre kauzu Osrblie
SITA

Spor sa skončil zmierom

Podaním rúk sa na Okresnom súde v Pezinku skončil spor bývalej premiérky Ivety Radičovej a súčasného predsedu vlády Roberta Fica. Bývalí politickí súperi uzavreli pred súdom zmier, predmetom ktorého bolo podanie si rúk a vzájomné odpustenie.

Ukončiť spor zmierom navrhol premiér. Radičová ponuku po krátkom rozhovore s ním medzi štyrmi očami na chodbe súdu prijala.


Radičová Fica zažalovala okrem iného za výrok na tlačovej konferencii v roku 2011. Vtedajší opozičný líder ju spojil s korupciou v prípade dostavby biatlonového areálu v Osrblí. Spor sa na prvostupňový súd vrátil po vlaňajšom rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave. Ten rozsudok okresného nariaďujúci Ficovi verejne sa ospravedlniť zrušil.


"Veľa zdravia, všetko dobré vám želám,"
povedal Fico Radičovej pri podaní ruky v súdnej sieni. Predtým sudkyni uviedol, že za 23 rokov aktívnej politiky nežaloval žiadneho politika za výroky.

Podajme si ruky a poďme domov

"Toto nevedie nikam, k ničomu. Budeme sa naťahovať krížom-krážom. Podajme si ruky a poďme domov," odôvodnil predseda vlády návrh na ukončenie sporu zmierom. "Toto by sa ťahalo roky," vysvetlila zase Radičová na chodbe súdu svojej dcére, ktorá ju na pojednávanie priviezla, prečo pristúpila na takýto spôsob ukončenie žaloby.

"Každé sebemenšie podozrenie vo vzťahu k premiérovi vyvoláva neuveriteľné búrky v Slovenskej republike a vy viete, pán premiér, že táto téme bola aj dôvodom odvolávania v Národnej rade Slovenskej republiky. Takže tá revolúcia a búrka vznikla," uviedla pred sudkyňou expremiérka.


"Ale odhliadnuc od toho chcem skonštatovať, že i pre vás je vaša česť to najcennejšie, čo máte. A všetky moje kroky boli len krokmi na obhajobu mojej cti. Obvinenie z korupčného správania sa je veľmi vážne obvinenie, lebo je to obvinenie z trestného činu, ale prijímam váš návrh," doplnila Radičová.

Rozsudok krajský súd zrušil

Okresný súd v Pezinku v roku 2013 vyhovel sčasti žalobe Radičovej a nariadil premiérovi verejne sa ospravedlniť za výrok, ktorým Radičovú spojil s kauzou Osrblie. V tej bol zatiaľ neprávoplatne odsúdený jej poradca Martin N.

"Predsedníčka vlády je neschopná, je klamárka a je podozrivá z korupcie," znel jeden z Ficových z výrokov, za ktorý ho Radičová v roku 2011 zažalovala. Expremiérka žalobu na Fica podala aj za výrok týkajúci sa voľby generálneho prokurátora v Národnej rade SR. V tejto časti jej prvostupňový súd nedal v roku 2013 za pravdu.


Krajský súd v Bratislave prvostupňový rozsudok vlani zrušil pre to, že sa Okresnému súdu v Pezinku nepodarilo doručiť osobne Ficovi do vlastných rúk ani jednu súdnu zásielku. Nemal sa tak možnosť brániť pred súdom.

Fico sa na pojednávaní v tomto spore v minulosti nezúčastňoval, teraz prišiel po prvý raz. Radičová mu dnes na súde poďakovala, že si urobil čas. "Ja si to vážim. To nie je fráza," povedala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok