Ľudia už môžu požiadať o stratené slovenské občianstvo

TASR TA3
2.2.2015 09:07

Od začiatku týždňa môžu ľudia, ktorí prišli o slovenské občianstvo pre súčasný zákon, žiadať slovenský pas naspäť. V nedeľu totiž nadobudlo účinnosť nariadenie ministerstva vnútra o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov.

Ľudia už môžu požiadať o stratené slovenské občianstvo
SITA

O občianstvo treba písomne požiadať

O opätovné udelenie štátneho občianstva treba podľa ministerstva vnútra písomne požiadať, a to osobne na okresnom úrade v sídle kraja, diplomatickej misii alebo na konzulárnom úrade. Podmienkou je mať najprv registrovaný pobyt na cudzineckej polícii čiže povolený pobyt cudzinca na území Slovenska.

Nariadenie rezortu o udeľovaní štátneho občianstva SR z osobitných dôvodov umožní, aby bývalí štátni občania SR, ktorí stratili naše občianstvo po 1. januári 1993, mohli požiadať o jeho udelenie. Pri rozhodovaní o žiadosti sa prihliada aj na skutočnosti, ktoré boli dôvodom straty štátneho občianstva SR a na spôsob a podmienky, akým žiadateľ cudzí pas nadobudol.

"Najmä na existenciu podmienky povoleného, evidovaného alebo registrovaného pobytu v cudzom štáte v čase nadobudnutia cudzieho štátneho občianstva," uviedol Tlačový odbor Kancelárie ministra vnútra.

Zákon prvej Ficovej vlády

Slovenský pas strácajú ľudia na základe zákona o štátnom občianstve, ktorý prijala prvá vláda Roberta Fica. Niekdajší kabinet reagoval právnou normou v roku 2010 na maďarský zákon, ktorý od roku 2011 zjednodušuje udeľovanie dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Na základe súčasného zákona prichádzajú o slovenský pas tí, ktorí prijali občianstvo iného štátu. Dosiaľ je to 984 ľudí.

Od prijatia zákona sa objavili viaceré pokusy o zjemnenie tejto právnej normy, avšak ani jeden z nich nebol úspešný. Súčasnou právnou normou sa zaoberal aj Ústavný súd, ktorý nedokázal povedať, či je protiústavná, alebo nie je. V súčasnosti sa zmiernením zákona zaoberá ministerstvo vnútra. Novelu ešte nepredložilo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok