Pápež František navštívi v júni Sarajevo

TASR
1.2.2015 13:36

Pápež František vo Vatikáne oznámil, že v júni plánuje navštíviť hlavného mesto Bosny a Hercegoviny. Podľa neho Sarajevo stále trpí následkami krvavej občianskej vojny, hoci sa skončila pred dvoma desaťročiami.

Pápež František navštívi v júni Sarajevo
SITA/AP

"Drahí bratia a sestry, chcem vám oznámiť, že v sobotu 6. júna, ak Boh dá, pôjdem do Sarajeva," povedala hlava rímskokatolíckej cirkvi po modlitbe Anjel Pána.

"Prosím vás, začnite sa už modliť, aby moja návšteva u týchto drahých ľudí poslúžila ako povzbudenie pre katolíkov, podporila dobrú vôľu a prispela k posilneniu bratstva a mieru, medzinárodného dialógu a priateľstva," uviedol najvyšší pontifex.

Bosna a Hercegovina - krajina etnicky rozdelená na moslimských Bosniakov, pravoslávnych Srbov a katolíckych Chorvátov - sa stále spamätáva z vojnového konfliktu z rokov 1992 - 1995, ktorý nasledoval po rozpade Juhoslávie. Vyžiadal si vyše 100 000 mŕtvych.

Posledným pápežom na návšteve tejto balkánskej krajiny bol Ján Pavol II. V roku 1997 pricestoval do Sarajeva a v roku 2003 do Banja Luky, hlavného mesta autonómnej entity Republika srbská.

František od nástupu do pápežského úradu vo februári 2013 podnikol sedem zahraničných ciest. Navštívil už balkánsky štát Albánsko a tento rok má v pláne absolvovať púte takisto do Spojených štátov, Ekvádora, Bolívie, Paraguaja, Stredoafrickej republiky a Ugandy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok