Rusko pohrozilo Bosne sankciami, ak predá zbrane Ukrajine

TASR
31.1.2015 18:13

Rusko dnes pohrozilo Bosne sankciami, ak bude chcieť aj naďalej dodať zbrane Ukrajina. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na bosniansku štátnu televíziu.

Rusko pohrozilo Bosne sankciami, ak predá zbrane Ukrajine
SITA/AP

V nóte odovzdanej bosnianskemu veľvyslancovi Rusko pohrozilo, že predaj zbraní Ukrajine by mohol viesť k zníženiu dodávok plynu kvôli nahromadeným dlhom.

Bosna, ktorá trpí nedostatkom financií, by musela vyplatiť svoj dlh vo výške približne 52 miliónov eur, ak by mali dodávky plynu pokračovať.

Podľa správy stanice Federalna TV sa Rusko tiež vyhrážalo zvýšením cien plynu.

Ministerstvo zahraničných vecí odovzdalo nótu kolektívnemu predsedníctvu Bosny, ktoré pozostáva zo zástupcov troch hlavných národov krajiny: moslimských Bosniakov, Srbov a Chorvátov.

Akékoľvek vládne rozhodnutie musí byť podľa bosnianskeho systému zhodou všetkých troch strán. Nezhody etnických vodcov vládne rozhodnutia často predlžujú.

Predaj priebojného streliva Ukrajine už vyvolal rozpory vo vláde, keď minister pre obchod Boris Tučič odmietol dohodu podpísať a 22. januára rezignoval. Tučič je členom srbskej strany, ktoré je silne proruská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok