Chevron zastaví prieskum ložísk bridlicového plynu v Poľsku

TASR
31.1.2015 13:49

Americký koncern Chevron oznámil, že zastaví prieskum ložísk bridlicového plynu v Poľsku. Chevron je tak ďalšou z veľkých západných firiem, ktorá cúva z projektov v tejto krajine. Varšava pritom dúfala, že jej vlastné ložiská bridlicového plynu pomôžu znížiť závislosť od dovozu tejto komodity z Ruska. Informovala o tom agentúra Reuters.

Chevron zastaví prieskum ložísk bridlicového plynu v Poľsku
SITA

Podľa Chevronu doterajší prieskum odhalil, že ťažba v Poľsku by nebola výhodná a dostatočne rentabilná v porovnaní s jeho ložiskami v iných lokalitách.

Aj koncerny Exxon Mobil, Total a Marathon Oil po prvotnom nadšení postupne zastavili prieskumy v Poľsku. Dôvodom sú náročné geologické podmienky a tiež neistota v otázke regulácií zo strany poľskej vlády.

Aj prudký pokles cien energií v uplynulých mesiacoch prinútil veľké koncerny obmedziť výdavky a upustiť od niektorých projektov.

Podobný osud hrozí aj rumunským ložiskám bridlicového plynu. Doterajšie práce totiž naznačujú, že Rumunsko nemá dostatočne bohaté ložiská.

Vlády vo východnej Európe, zvlášť v Poľsku, Rumunsku a v Litve pritom vkladali veľké nádeje do prieskumu bridlicových ložísk a dúfali, že im pomôžu znížiť závislosť od ruského plynu. Import komodity z Ruska ich robí zraniteľnými, pretože majú napäté vzťahy s Kremľom a už v minulosti viackrát zažili prerušenie dodávok.

Štáty východnej Európy sa preto snažia diverzifikovať dodávky plynu. Poľsko a Litva budujú vo svojich prístavoch terminály na skvapalnený plyn, napríklad z Kataru, a stavajú aj nové prípojky medzi plynovodmi naprieč Európou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok