Jemenská vláda schválila imunitu pre prezidenta Sáliha a jemu verných

TASR
9.1.2012 06:39

Prechodná jemenská vláda národnej jednoty prijala návrh zákona o imunite pre prezidenta Alího Abdalláha Sáliha a jemu lojálnych spolupracovníkov, vrátane príslušníkov civilných, vojenských a bezpečnostných zložiek.

Jemenská vláda schválila imunitu pre prezidenta Sáliha a jemu verných
SITA

Informovala o tom v nedeľu štátna tlačová agentúra Saba s tým, že zákon ešte musí formálne schváliť parlament.

Dlhoročný prezident v novembri po niekoľkomesačnom doťahovaní podpísal dohodu vyjednanú Radou pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC), ktorá mu výmenou za vzdanie sa moci zaisťuje beztrestnosť. Sálih tak nebude môcť byť trestne stíhaný za žiadne zločiny, ktorých sa mal dopustiť počas svojej 33-ročnej vlády. Dohodu podporili aj USA, EÚ a OSN.

Proti takémuto postupu sa po celom Jemene konajú masové protesty. Podľa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Navi Pillayovej však takáto dohoda porušuje medzinárodné právo.
Demonštranti obviňujú Sáliha, že bezpečnostné zložky na jeho príkaz zabili stovky ľudí počas 11-mesačného povstania. Aktivisti tvrdia, že Revolučné gardy, ktoré riadi Sálihov syn, sú zodpovedné za väčšinu útokov na demonštrantov.

Podľa agentúry AP mnohých v Jemene prekvapila skutočnosť, že z trestnej zodpovednosti nebol vyňatý len Sálih a jeho rodina, ale aj jeho blízke okolie. Jemenská vláda národnej jednoty sa skladá z rovnakého počtu opozičných ministrov a lojálnych Sálihovi.
Podľa dohody Sálih súhlasil s odovzdaním moci viceprezidentovi Abdarovi Rabbúovi Mansúrovi Hadímu. Na február sú plánované prezidentské voľby.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok