Slovensko sa spamätáva z dôsledkov snehovej kalamity

TA3 TASR SITA
31.1.2015 11:48

V Tatrách i vo Fatrách sa po intenzívnom snežení výrazne zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, horské priechody sú zjazdné len s reťazami, východné Slovensko môžu zasiahnuť záplavy z rýchlo sa topiaceho snehu.

Vodné toky na východe Slovenska klesajú

Hladiny riek na východnom Slovensku po dnešnom vzostupe prevažne klesajú. Tok Roňavy v Michaľanoch (okr. Trebišov) a Olšavy v Bohdanovciach (okr. Košice okolie) po 18.00 h klesol z úrovne zodpovedajúcu tretiemu stupňu povodňovej aktivity na druhý stupeň. Informuje o tom webová stránka Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Výšku na úrovni druhého stupňa mala k 20.00 h na východe ešte hladina Torysy v Košických Olšanoch. Výšku hladín zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity namerali v tom čase na rieke Hornád v staniciach Kysak a Ždaňa, a na toku Bodva v Turni nad Bodvou a Hosťovciach.

Aktuálna výstraha SHMÚ prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa platí do nedele (1.2.) 8.00 h pre okresy Prešov, Košice okolie, Michalovce a Sobrance.

Sekčov potok voda povodne.jpg

Vyliatie potoka Sekčov pri Finticiach. Foto: SITA/Viktor Zamborský

Dobšinský kopec opäť uzavreli

Dobšinský kopec v okrese Rožňava na ceste I/67 dnes večer opäť pre dopravu uzavreli. Dôvodom je skrížený kamión.
Uzávera cesty bude do rána, informovalo TASR po 18.00 h Krajské riaditeľstvo polície v Košiciach.

V Bratislave v súvislosti s počasím ošetrili 50 ľudí

Na centrálnych príjmoch Univerzitnej nemocnice Bratislava dnes v súvislosti s počasím ošetrili 50 ľudí. Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa nemocnice Petra Stano Maťašovská, išlo najmä o pády na ľade a snehu, ale zaznamenali aj úrazy hlavy spôsobené padajúcim snehom zo striech a stromov. Lekári ošetrovali hlavne vyvrtnutia a pomliaždeniny, ale aj zlomeniny nôh a rúk. Väčšina zranení si nevyžadovala hospitalizáciu, stačilo ošetrenie lekárom v ambulancii.

Hasiči na východe zasahovali už vyše 50-krát

V Prešovskom kraji boli vyslaní k 21 zásahom, z toho 19 súviselo s hustým snežením. Išlo najmä o odstraňovanie popadaných stromov a zapadnutých vozidiel. V jednom prípade zasahovali pri požiari stromu, ktorý sa pod ťarchou snehu zlomil, spadol na káble elektrického vedenia a spôsobil skrat. Prešovskí hasiči boli vyslaní aj k zrážke osobného vozidla s vlakom, pri ktorej zranenie utrpeli dve osoby. V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú hasiči v kraji najviac v okresoch Levoča a Vranov nad Topľou.

V Košickom kraji zasahovali príslušníci HaZZ v 31 prípadoch, prevažne pri odstraňovaní popadaných stromov, dvakrát išlo o dopravnú nehodu. K prvej z nich došlo na Slaneckej ceste v Košiciach, kde sa zrazili dve osobné vozidlá, druhá sa stala na horskom priechode Soroška, kde cestu skrížil kamión. V súvislosti so snehovou kalamitou zasahujú hasiči najviac v okresoch Rožňava a Spišská Nová Ves.

"Situáciu komplikuje zvýšená hladina riek na niektorých vodných tokoch, napríklad Hornád, Torysa, Olšava, Bodva, Laborec, Roňava a podobne," uviedla Farkasová.

Následky hustého sneženia sa prejavovali aj v Banskobystrickom kraji

Horský priechod Branisko je prejazdný v oboch smeroch

Uzáveru na ceste 1/18, horský priechod Branisko, ukončili dnes o 14.45 h v oboch smeroch. TASR o tom informovalo operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Na poludnie bola podľa informácie od košických policajtov sprejazdnená pre osobnú dopravu aj cesta I/67 – Dobšinský kopec – Stratená, nákladnú dopravu riadi polícia.

Horský priechod Donovaly je od rána prejazdný, ale len pre osobné vozidlá

Horský priechod Donovaly je od dnešného rána opäť prejazdný, avšak len pre osobné motorové vozidlá a autá do 3,5 tony za použitia snehových reťazí a štvorkolky. TASR o tom informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Banskej Bystrici. Banskobystrická Regionálna správa ciest vykonávala počas celej noci posyp na Donovaloch až po hranicu Banskobystrického kraja.

Horský priechod Šturec je zjazdný pre osobné motorové vozidlá a pre nákladnú dopravu do 10 metrov dĺžky. Po nočnom uzatvorení je bez obmedzenia zjazdný aj horský priechod Kremnické Bane. Čertovica je prejazdná pre osobné motorové vozidlá a pre vozidlá do 10 metrov. Od rána je ale uzatvorený horský prechod Dielik Tisovec v smere na Muráň a to pre všetku dopravu až do odvolania.

Hasiči v Banskobystrickom kraji vykonali v piatok od 7.00 do 20.00 h celkom 92 výjazdov, pri ktorých bolo nasadených vyše 260 hasičov. Zároveň spolu s profesionálnymi hasičmi zasahovali i členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Sása a Žarnovica pri šiestich zásahoch.

Najviac výjazdov, 15, bolo zaznamenaných v okrese Zvolen, v Rimavskej Sobote 13, v Banskej Bystrici 12, desaťkrát hasiči zasahovali v okresoch Žiar nad Hronom a Žarnovica, päťkrát v okrese Lučenec, štyrikrát v okresoch Poltár, Brezno, Detva, trikrát v okrese Krupina a po dva razy v okrese Revúca a Veľký Krtíš.

"V dopoludňajších hodinách išlo najmä o zásahy pri dopravných nehodách, mali sme 25 výjazdov, ktoré si nevyžiadali vážne zranenia. Najvážnejšia dopravná nehoda sa stala krátko po 6.00 h v katastri obce Stará Kremnička, okres Žiar nad Hronom, kde došlo k skríženiu kamióna a následne k uniku prevádzkových kvapalín. Pri tejto udalosti zasahovali ôsmi hasiči, ktorí unikajúce kvapaliny zachytili a následne prečerpali," uviedol pre TASR hovorca krajských hasičov Erik Piater. V dôsledku dopravnej nehody bol horský priechod cez Kremnické Bane neprejazdný.

Podľa Piatera, v dôsledku veľkého množstva napadnutého snehu došlo na mnohých miestach kraja k popadaniu stromov, ktoré museli odstraňovať. Mali až 63 výjazdov. Hasiči zasahujú aj v týchto chvíľach v okresoch Banská Bystrica, Rimavská Sobota a Žarnovica.

Popadané stromy zneprejazdnili viaceré cesty v Košickom a Prešovskom kraji

Podľa hlásenia Krajského riaditeľstva polície v Košiciach z dnešného dopoludnia boli neprejazdné viaceré cesty, ďalšie boli prejazdné s obmedzeniami.

Polícia žiada vodičov, aby obchádzali neprejazdné úseky a na úsekoch s previsnutými stromami aby zvýšili opatrnosť. Naopak, kopec Soroška v okrese Rožňava bol predpoludním prejazdný už i pre kamióny.

Neprejazdná z dôvodu popadaných a previsnutých stromov bola ráno cesta I/67 - Dobšinský kopec – Stratená, cesta II/533 Novoveská Huta - križovatka s cestou II/546, či cesta II/533 Gemerská Poloma - Súľová až po križovatku s cestou II/546.

Z dôvodu spadnutého stromu na elektrickom vedení bol neprejazdný úsek na ceste II/533 Gretľa - Hnilčík od rázcestia. Obmedzenia si vyžiadali aj cesta II/533 Grajnár, II/526 Gočaltovo – Hrádok, II/587 Henckovce – Roštár.

Popadané stromy visiace na elektrickom vedení a elektrické vodiče padnuté na cestu zahatali komunikáciu III/5356 Mlynky - Biele Vody. Spadnutý strom na elektrickom vedení bol aj na úseku II/535 - III/5356 Mlynky - smerom na Mašu. Neprejadzná bola cesta III/067012 Rejdová, III/526019 – Markuška – Hanková – Brdárka.

Tunel Bôrik v noci na dnes uzavreli z dôvodu výpadku elektrického prúdu.

Cestu D1 Poprad západ – Janovce uzatvorili nadránom v oboch smeroch z dôvodu vážnej dopravnej nehody autobusu na zjazde z D1 pri obci Janovce. Cesta 1/67 Poprad – Rožňava – Brezno, horský priechod Vernár, je opätovne neprejazdná pre popadané stromy. Z rovnakého dôvodu je neprejazdná aj cesta 1/18, horský prechod Branisko. Informovalo o tom dnes operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove.

Cesta 1/18, horský prechod Petič, smer Lipníky – Hanušovce nad Topľou, a cesta 1/73 Chmeľovský kopec smer Lipníky – Giraltovce sú neprejazdné pre nákladne vozidlá. Neprejazdná je aj cesta 1/73 Vyšný Komárnik smer Poľsko.

Popadané stromy a skrižovaný kamión zneprejazdnili cestu 1/77 v smere Stará Ľubovňa – Podolínec.

Vybreženie rieky Sekčov z koryta spôsobilo neprejazdnosť cesty medzi obcou Fintice a mestom Prešov.

V Tatrách i vo Fatrách je zvýšené lavínové nebezpečenstvo

V Tatrách i vo Fatrách sa po intenzívnom snežení výrazne zvýšilo lavínové nebezpečenstvo na 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval lavínový špecialista Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Mnohé strmé svahy majú iba slabo spevnenú snehovú pokrývku. Na záveterných svahoch sa nachádzajú nebezpečné málo stabilné snehové dosky a vankúše z vetrom previateho snehu. Uvoľnenie lavíny môže zapríčiniť aj malé dodatočné zaťaženie. Väčšie lavíny sa môžu zosunúť aj samovoľne.

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisto, v Tatrách ešte slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pri ochladení pohybovala od -15 do -5 stupňov Celzia. V Tatrách fúkal silný vietor v nárazoch rýchlosťou až do 80 km/h. Počas uplynulých hodín pripadlo od 20 do 40 cm, v Nízkych Tatrách a v pásme lesa až do 50 cm nového snehu.

Vietor rozložil nový sneh vo vysokohorskom teréne veľmi nerovnomerne. Na niektorých miestach ho vyfúkal až na tvrdý podklad, v mnohých iných lokalitách ho navial aj do oveľa viac ako metrovej výšky. „Na starom podklade je nový sneh veľmi nestabilný,“ zdôraznil Kyzek.

Meteorológovia vystríhajú pred povodňami z dažďa a topiaceho sa snehu

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes výstrahu prvého stupňa pred povodňami z topiaceho sa snehu a dažďa.

Od dnešného dňa do 7.00 h. nedeľného rána (1.2.) platí pre okresy Lučenec, Revúca a Rožňava. Do dnešného večera (21.00 h) je výstraha vydaná pre okresy Prešov, Bardejov, Svidník, Stropkov, Humenné, Košice okolie – Hornád a Košice okolie – Bodva.

"Vzhľadom na existujúce snehové zásoby v povodiach, oteplenie a spadnuté zrážky je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity," upozorňujú meteorológovia na stránke.

Hasiči v BB kraji absolvovali kvôli kalamite za 24 hodín vyše 170 výjazdov

Viac ako 170 výjazdov absolvovali hasiči v Banskobystrickom kraji za uplynulých 24 hodín. Až do dnešného rána 7:00 hod. bolo pri nich nasadených viac ako 480 hasičov, ako aj 14 členov dobrovoľných hasičských zborov obce Sása a mesta Žarnovica. TASR informoval hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater.

Najviac zásahov bolo v okresoch Banská Bystrica (22), Brezno (19), Zvolen (38) a  Žiar nad Hronom (45). Na niekoľkých výjazdoch boli aj príslušníci Výcvikového centra HaZZ Lešť, z hasičskej stanice v Pliešovciach.

"Išlo najmä o odstraňovanie spadnutých stromov zo štátnych ciest a miestnych komunikácií, odstraňovanie dopravných nehôd a zabezpečenie plynulosti cestnej premávky," uviedol Piater. Hasiči podľa neho zasahujú na viacerých miestach Banskobystrického kraja aj v týchto hodinách.

Poprad bojuje s návalmi snehu

V priebehu noci z piatka na sobotu napadlo v Poprade 40 centimetrov snehu. Správa mestských komunikácií (SpMK) v Poprade je už od piatkového poludnia v plnom nasadení s posilnenými smenami. So snehovou pokrývkou bojuje všetka dostupná technika SpMK s počtom desiatich mechanizmov. TASR o tom informoval hovorca mesta Poprad Marián Galajda.

Vzhľadom na náročnosť situácie povolala SpMK techniku aj z externých zdrojov, na výpomoc dorazili ďalšie tri nakladače, ktoré budú pomáhať pri čistení parkovísk v jednotlivých častiach mesta. "V zmysle Operačného plánu zimnej údržby 2014/2015 je pri údržbe najväčší dôraz kladený na príjazdy ku zdravotníckym zariadeniam, prejazdnosť komunikácií zaisťujúcich hromadnú autobusovú dopravu a z hľadiska dopravy najrizikovejšie miesta," uviedol Galajda.

Samospráva zároveň žiada obyvateľov v tejto náročnej situácii o trpezlivosť a porozumenie. Aj keď je nasadená všetka dostupná technika a pracovné sily, čistenie ulíc a ciest bude vzhľadom na množstvo snehu veľmi náročné. Čistenie komunikácií bude prebiehať postupne podľa operačného plánu zodpovedajúceho tejto situácii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok