Taliansky parlament prezidenta nezvolil ani v druhom kole

TASR TA3
30.1.2015 15:08

Talianski zákonodarcovia sa dnes v druhom kole hlasovania znova ani len nepriblížili k zvoleniu nového prezidenta. Podobne ako pri prvom kole vo štvrtok väčšina 531 z celkovo 1009 hlasujúcich poslancov, senátorov a zástupcov regiónov odovzdala prázdne hlasovacie lístky.

Tretie kolo bude ešte dnes

Voľba v poradí 12. prezidenta Talianskej republiky bude pokračovať dnes popoludní tretím kolom, v ktorom sa opätovne neočakáva zvolenie nástupcu Giorgia Napolitana, pretože v ňom bude potrebná ešte rovnako dvojtretinová väčšina 673 hlasov delegátov.

Od sobotňajšieho štvrtého kola bude postačovať nadpolovičná väčšina 505 hlasov. Premiér Matteo Renzi dúfa, že sa mu vtedy s pomocou menšej strany podarí presadiť kandidáta svojej Demokratickej strany (PD), 73-ročného ústavného sudcu Sergia Mattarellu.

Najviac hlasov mal sudca Imposimato

V druhom kole dostal najviac, 123, hlasov znova bývalý bojovník proti mafii a terorizmu, sudca Ferdinando Imposimato, kandidát populistického protestného Hnutia piatich hviezd (M5S). Výber Mattarellu ako prezidentského kandidáta by Renzimu mohol skomplikovať snahu o volebné reformy. Rozhneval totiž stredopravý tábor opozičného lídra Silvia Berlusconiho.

Mattarella sa pred niekoľkými desaťročiami sťažoval na konflikt záujmov v prípade vstupu mediálneho magnáta Berlusconiho do politiky. Mattarella tiež v roku 1990 odstúpil z postu ministra na protest proti zákonu, ktorý pomohol Berlusconimu premeniť jeho sieť miestnych televíznych staníc na mediálne impérium, ktoré zahŕňa tri hlavné súkromné televízie v Taliansku.

Renzi riskuje, že stratí Berlusconiho podporu

Renzi tak podľa agentúry AP riskuje, že Berlusconi by mohol odstúpiť od prísľubov podpory premiéra pri volebných reformách zameraných na dosiahnutie väčšej stability vlád. Renziho kabinet je 63. vládou Talianska za necelých sedem desaťročí.

Renzi sa presne pred rokom dohodol s trojnásobným expremiérom Berlusconim, aj keď hrozilo, že si znepriatelí zástancov tvrdej línie vo svojej strane, ku ktorým patria niekdajší komunisti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok