Pitva zavraždeného agenta Litvinenka bola extrémne nebezpečná, tvrdí patológ

SITA TASR
28.1.2015 18:30

Britskí patológovia v stredu označili telo otráveného bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka za jedno z najnebezpečnejších, s akým sa kedy stretli.

Pitva zavraždeného agenta Litvinenka bola extrémne nebezpečná, tvrdí patológ
SITA

Miniatúrny jadrový útok

Dlho očakávané verejné vyšetrovanie smrti bývalého ruského tajného agenta Alexandra Litvinenka v utorok otvorili v Londýne.

"Otázky v súvislosti so smrťou pána
Litvinenka sa stupňujú a vzbudili celosvetový záujem a znepokojenie," uviedol počas úvodného pojednávania predsedajúci sudca londýnskeho súdu Robert Owen, ktorý vedie vyšetrovanie.

Owen už skôr v rámci vyšetrovania uviedol, že tajné dôkazy britskej vlády v tomto prípade preukázali "evidentné" zavinenie Ruska. Podľa sudcu Owena bola táto vražda označená za "miniatúrny jadrový útok v uliciach Londýna" a "štátom podporovaný atentát rádioaktívnou otravou".

owen.jpg

Jedna z najnebezpečnejších pitiev

Súdny lekár Nathaniel Cary, ktorý vypovedal pred súdnymi vyšetrovateľmi v Londýne, nemohol podľa svojich slov pracovať a telo museli nechať dva dni v londýnskej nemocnici, kde Litvinenko v novembri 2006 skonal. Cary počas druhého dňa verejného vyšetrovania okolností Litvinenkovej smrti taktiež súhlasil s hodnotením pitvy ako jednej z "najnebezpečnejších na svete".

Potrebné totiž podľa jeho slov boli dva ochranné obleky s kapucňou a vlastným prívodom vzduchu. Príčinu smrti sa jeho tímu údajne podarilo odhaliť iba vďaka testu jadrových vedcov vykonanom na pacientovi dva dni pred jeho smrťou. Inak by príčinu smrti podľa Caryho pri pitve odhaliť nedokázali.

litvinenko.jpg

Vdova po Alexandrovi Litvinenkovi Marina a  ich syn Anatolyj

Z agenta KGB kritik Kremľa

Litvinenko bol agentom sovietskeho Výboru pre štátnu bezpečnosť (KGB) a po páde Sovietskeho zväzu pracoval pre nástupnícku Federálnu bezpečnostnú službu (FSB) Ruska. Postupne sa z neho stal tvrdý kritik Kremľa a prezidenta Vladimira Putina a údajne spolupracoval s britskou tajnou službou.

Litvinenko utiekol do Londýna, kde v roku 2006 zomrel na otravu rádioaktívnym polóniom. Údajným vrahom mal byť ruský poslanec Andrej Lugový. Briti už niekoľko rokov žiadajú o jeho vydanie, čo ruské zákony neumožňujú. Vzťahy oboch krajín boli aj z toho dôvodu dlhodobo na bode mrazu.

alex.jpg

Na zábere Alexander Litvinenko so svojou knihou v roku 2002

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok