EÚ schválila dodatočnú finančnú pomoc pre Ukrajinu

SITA
27.1.2015 21:23

Ministri financií krajín Európskej únie v utorok súhlasili s dodatočnou finančnou pomocou pre Ukrajinu v objeme 1,8 mld. eur, aby sa vyhla bankrotu. Ministri tiež nechali otvorenú možnosť zvýšenia pomoci v neskoršej fáze.

EÚ schválila dodatočnú finančnú pomoc pre Ukrajinu
SITA/AP

"Európska komisia dala na stôl 1,8 mld. eur. Niektorí od nás chceli, aby sme urobili viac," uviedol novinárom francúzsky minister financií Michel Sapin. "To, čo je však dnes dôležité, je začať s realizáciou tohto balíčka ... pretože Ukrajina to potrebuje, aby vláda nečelila neúnosnej situácii," dodal.

Schválená pomoc pre Ukrajinu zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF) je v sume 17 mld. eur, ale Kyjev dúfa, že nové kolo rokovaní povedie k poskytnutiu ďalších úverov. Ďalším krokom , ktorý podmieňuje vyplatenie úveru, je podpísanie takzvaného memoranda o porozumení, čím sa Kyjev zaviaže k reformám.

Únia posiela aj novú humanitárnu pomoc

Európska únia vysiela na Ukrajinu tri nákladné lietadlá s humanitárnou pomocou pre obyvateľov postihnutých vojnou, ktorú tvoria stany, prikrývky, spacie vaky a teplé oblečenie. 

Podľa zverejnenej správy EK by mali vyčlenené prostriedky splniť "základné potreby ľudí v najväčšej núdzi v Mariupoli a iných oblastiach postihnutých konfliktom, vnútorných vysídlencov, utečencov a navrátilcov". Tie špecifikuje ako prístrešie, potraviny, vodu, zdravotnú starostlivosť a teplé oblečenie. Celková hodnota pomoci zo strany EK a jednotlivých členských štátov  už podľa nej dosiahla 95 miliónov eur.

"Európska únia stojí pri Ukrajincoch, ktorí potrebujú pomoc najviac. Európska komisia poskytuje humanitárnu podporu už od začiatku krízy, potreby sú však teraz akútnejšie ako kedykoľvek predtým," povedal predseda EK Jean-Claude Juncker v narážke na opätovné vzplanutie násilia, ktoré postihuje obyvateľov v najchladnejších mesiacoch roka. Okrem lietadiel  vyslala na východ Ukrajiny taktiež kamióny s humanitárnym materiálom, ktorého množstvo Brusel vyčíslil na 85 ton.

Odhaduje sa, že v dôsledku vojny muselo vyše 900-tisíc Ukrajincov opustiť svoje domovy a takmer 600-tisíc ušlo do zahraničia. Odkázaných na humanitárnu pomoc je odhadom 1,4 milióna obyvateľov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok