Na Slovakia Cup ideme s Lašákom a troma bronzovými juniormi

SITA TA3
27.1.2015 16:11

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek nominoval na februárový Slovakia Cup v Banskej Bystrici (5. - 7. februára) kvalitný tím, do národného mužstva sa vracia brankár Ján Lašák a šancu dostanú aj traja bronzoví medailisti z nedávnych majstrovstiev sveta hráčov do 20 rokov Christián Jaroš, Peter Cehlárik a Martin Réway.

Na Slovakia Cup ideme s Lašákom a troma bronzovými juniormi
SITA/Ivan Fleischer

Premiérovo sa v tejto sezóne v mužstve objavia skúsení hráči Slovana Bratislava Michal Sersen, Ladislav Nagy či Tomáš Surový.

Hráči sa stretnú v utorok v Banskej Bystrici, trénerovi však budú chýbať na zraze viacerí hokejisti. "Hráči Slovana priletia len v stredu ráno z tripu, Jaroš a Cehlárik hrajú v utorok ešte finále Ligy majstrov a prídu neskôr," uviedol tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek.

Hlavný kouč mal záujem aj o ďalších hokejistov z KHL. Šancu chcel dať Milanovi Jurčinovi či Petrovi Podhradskému. "Hrajú v tom čase zápasy, KHL nie je prerušená. Nomináciou by sme im asi urobili zle v kluboch. Dohodli sme sa preto, že ich na akciu nenominujeme," vyjadril sa Vladimír Vůjtek, ktorý svoj realizačný tím rozšíril o trénera brankárov Petra Jaroša a mentálneho kouča Petra Bielika.

Vekový priemer súčasného výberu je 27,2 roka. Reprezentačnú premiéru zažijú pod Urpínom Christián Jaroš a Peter Cehlárik. Slovensko bude mať na budúci týždeň v akcii dva tímy, mladší výber do 25 rokov sa predstaví na podujatí vo Viedni. "Myslím si, že máme k dispozícii dosť silný tím. Už do Švajčiarska sme podľa mňa išli s kvalitným výberom a skončili sme tam zle. O kvalite je preto pred podobným turnajom veľmi ťažké hovoriť. Do mužstva sme nominovali všetkých, ktorých sme chceli. Je to to najlepšie, čo sme mali k dispozícii. KHL sa neprerušuje, kluby sa chcú dostať do play-off a požiadali nás, aby sme nebrali ich hráčov na túto akciu," vysvetlil Vladimír Vůjtek.

Brankár Ján Lašák sa naposledy v bránke Slovenska objavil 16. decembra 2011 v Klagenfurte proti Bielorusku. Odvtedy bol už len v širšej nominácii na zimné olympijské hry 2014 do Soči. "V Liberci podáva veľmi dobré výkony, má výsledky. Nemôžeme sa zbavovať kvalitných a skúsených brankárov. Musíme počítať s tým, že Haláka asi neuvidíme na majstrovstvách sveta, keďže chytá v jednom z najlepších mužstiev NHL. Jano Laco je teraz zranený a nevieme, ako bude ďalej. Musíme preto mať k dispozícii skúseného brankára," priblížil nomináciu Lašáka Vladimír Vůjtek, podľa ktorého pôjde do záverečnej prípravy na svetový šampionát zo súčasného tímu asi 80 % hráčov. Reprezentačný kouč si už pomaly všíma aj vývoj NHL, s hráčmi zo zámoria však o štarte na MS bude hovoriť najskôr na prelome februára a marca.

Na turnaji Slovakia Cup sa v Banskej Bystrici predstavia reprezentácie Slovenska, Nemecka a Švajčiarska. Slováci začnú turnaj 5. februára proti Nemcom, o dva dni neskôr hrajú so Švajčiarmi. 

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na februárový turnaj Slovakia Cup v Banskej Bystrici:
Brankári: Július Hudáček (Örebrö, Švéd., 11 zápasov/0 gólov), Ján Lašák (Liberec, ČR, 83/0) 
Obrancovia: Marek Ďaloga (Sparta Praha, ČR, 38/1), Dominik Graňák (Fribourg Gotteron, Švaj., 134/6), Adam Jánošík (HC Košice, 4/0), Christián Jaroš (Lulea HF, Švéd., 0/0), Juraj Mikuš (Sparta Praha, ČR, 16/2), Michal Sersen (Slovan Bratislava, 71/6), Tomáš Starosta (Slovan Bratislava, 137/5), René Vydarený (HK Hradec Králové, ČR, 105/5) 
Útočníci: Peter Cehlárik (Lulea, Švéd., 0/0), Lukáš Cingeľ (Sparta Praha, ČR, 5/0), Vladimír Dravecký (Třinec, ČR, 22/4), Marcel Haščák (Amur Chabarovsk, KHL, 50/3), Libor Hudáček (Slovan Bratislava, 37/6), Patrik Lušňák (Junosť Minsk, Biel., 21/3), Michel Miklík (Amur Chabarovsk, KHL, 70/15), Ladislav Nagy (Slovan Bratislava, 80/28), Martin Réway (Sparta Praha, ČR, 12/0), Tomáš Surový (Slovan Bratislava, 105/18), Ján Sýkora (HC Plzeň, ČR, 16/1), Radoslav Tybor (ČSOB Pojišťovna Pardubice, ČR, 29/3), Marek Viedenský (HPK Hämmeenlinna, Fín., 14/4)

Program turnaja Slovakia Cup v Banskej Bystrici:

štvrtok 5. februára: Slovensko - Nemecko (17.00)
piatok 6. februára: Švajčiarsko - Nemecko (17.00)
sobota 7. februára: Slovensko - Švajčiarsko (17.00)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok