Obama sľuboval zatvorenie Guantánama, kritizované väzenie zrejme prežije

TASR TA3
27.1.2015 09:44

Zatvoriť väzenské zariadenie Guantánamo na Kube počas zostávajúcich dvoch rokov amerického prezidenta Baracka Obamu v úrade bude "veľmi ťažké". Uviedol to v pondelok odchádzajúci minister obrany USA Chuck Hagel, ktorého citovala agentúra DPA.

Obama sľub nedávno zopakoval

"Bude to veľmi ťažké, najmä ak bude Kongres ďalej určovať, kam pôjde zvyšných 122 zadržaných a ako sa s nimi naloží," povedal Hagel v rozhovore pre americkú rozhlasovú stanicu NPR.

Hoci Obama zopakoval sľub zatvoriť Guantánamo počas svojho nedávneho prejavu o stave únie, Hagel poukazuje na komplikovanosť tohto procesu, keďže väzňov je nutné posielať do tretích krajín, ako aj na odpor amerických zákonodarcov zatvoriť väzenie, kde sa nachádzajú osoby podozrivé z terorizmu.

Uzatvorenie nariadil ešte v roku 2009

Obama nariadil uzatvorenie Guantánama hneď po ujatí sa svojho prvého prezidentského mandátu v januári 2009. Proces sa však spomalil pre nedostatok lokalít, do ktorých by bolo možné zadržaných poslať. Iniciatívu blokuje aj Kongres, ktorý nechce, aby sa väzni dostali na americkú pôdu a pred súdy USA.

Na Guantáname sa od roku 2002, keď USA začali tzv. vojnu proti terorizmu, vystriedalo približne 800 podozrivých osôb zadržaných v zahraničí. Stovky z nich boli vrátené do vlasti alebo tretích krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok