Slovensko na Svetovom pohári definitívne iba vo výbere Európy

TASR
25.1.2015 13:19

Slovenskí hokejisti sa na Svetovom pohári 2016 definitívne predstavia iba vo výbere Európy. Vynovený formát prestížneho podujatia predstavili v sobotu komisár zámorskej NHL Gary Bettman a výkonný riaditeľ Hráčskej asociácie NHL (NHLPA) Donald Fehr.

Slovensko na Svetovom pohári definitívne iba vo výbere Európy
SITA/AP

Na turnaji, ktorý sa od 17. septembra do 1. októbra 2016 uskutoční v Toronte, sa zúčastní osem mužstiev. Svoje tímy postavia veľmoci Kanada, USA, Rusko, Švédsko, Fínsko a Česko. Siedmym štartujúcim bude spoločný výber Európy, kde by sa okrem Slovákov mali predstaviť aj reprezentanti Nemecka, Švajčiarska, Slovinska, Lotyšska či Dánska. Osmičku doplní severoamerický výber hráčov do 23 rokov.

"Je to turnaj, ktorý organizuje NHL a hráčska asociácia NHLPA. Oni si určili pravidlá. Žiaľ, v NHL už nemáme toľko hráčov, aby sme poskladali celý tím. Takto budú môcť tímu Európy fandiť všetci európski fanúšikovia z menších hokejových krajín, ktoré tam budú mať svoje zastúpenie," povedal pre hockeyslovakia.sk generálny sekretár SZĽH Otto Sýkora, ktorý sa rokovaní s NHL a NHLPA zúčastnil v americkom Columbuse spoločne s prezidentom SZĽH Igorom Nemečkom.

Pôvodne sa uvažovalo, že na turnaji bude štartovať len šesť tímov, ale zástupca komisára NHL Bill Daly, ako aj výkonný riaditeľ NHLPA Don Fehr túto myšlienku zmietli zo stola. Podľa nich však 12 tímov ako štartovalo na ZOH 2014 v Soči, by bolo zasa príliš veľa. "V Soči mali niektoré zápasy jasný priebeh, medzi súpermi bol veľký rozdiel a chýbala im kvalita. Osem účastníkov je ideálne riešenie," povedal Daly pre tsn.ca. Ďalším nápadom bolo, že na Svetovom pohári by silnú šestku doplnili siedmy a ôsmy tím svetového rebríčka, čo by bolo Slovensko a Švajčiarsko. Ani jeden tím však nemá momentálne v NHL dostatok hráčov a preto napokon vznikla myšlienka zložiť európsky tím, aby mohli na turnaji štartovať hviezdy aj z iných krajín.

"Samozrejme, keby to bolo pred 10 rokmi, to by bolo iné, vtedy sme mali v profilige veľa hráčov. Teraz je v NHL asi 12 Slovákov, to je na kompletné mužstvo málo. Ja som nápadu o spoločnom tíme otvorený. Bude super zahrať si s hráčmi iných krajín," povedal slovenský brankár Jaroslav Halák pre denník USA Today. "Snažili sa urobiť najlepší možný formát turnaja. Som rád, že dostanem šancu zahrať si na Svetovom pohári," pridal názor hviezdny slovinský útočník Anže Kopitar z LA Kings. Opačný názor však má švajčiarsky obranca Philadelphia Flyers Mark Streit. "Mne sa tá myšlienka nepáči. Je to medzinárodný turnaj a myslím, že každý hokejista rád reprezentuje svoju krajinu. Milujem hrať za Švajčiarsko, tak ako ďalší chalani hrajú radi za Slovensko, Česko, či Švédsko," povedal Streit.

Obranca Los Angeles Kings Drew Doughty si zasa myslí, že v severoamerickom výbere do 23 rokov nebudú chcieť hrať Američania a Kanaďania v jednom tíme. Podľa Dalyho môže byť problém najmä v tom, že by hrali proti svojim krajanom a preto je možnosť, že severoamerický výber bude v inej skupine ako Kanada a USA.  Prvý Svetový pohár od roku 2004 sa uskutoční v Toronte hoci sa uvažovalo aj o Montreale. Každý z ôsmich účastníkov bude mať v kádri 23 hráčov - 20 hráčov v poli a troch brankárov. Tímy budú rozdelené do dvoch štvorčlenných skupín. Prvé dva tímy zo skupín postúpia rovno do semifinále a finále sa bude hrať nezvyčajne na dva víťazné zápasy. Minimálne šestnásťčlennú nomináciu vrátane dvoch brankárov musia účastníci oznámiť najneskôr do 1. marca 2016, konečný výber musia tímy uzavrieť do 1. júna.

Výberu Európy a tímu do 23 rokov určí NHL a NHLPA manažérov, ktorí ich zostavia. Bude sa hrať podľa pravidiel NHL a zápasy budú rozhodovať arbitri z NHL. Formát platí zatiaľ len na rok 2016, do budúcna sa môže zmeniť. "Musíme poďakovať NHLPA, IIHF a jej členským krajinám, ktoré sa podieľali na tom, že sa Svetový pohár stane opäť realitou. Nepochybne pôjde o najkvalitnejšie hokejové podujatie, na ktorom budú štartovať tí najlepší hokejisti," zložil poklonu zúčastneným stranám na rokovaní komisár NHL Gary Bettman.  Formát podujatia predstavili pred nedeľňajším Zápasom hviezd v Columbuse. Turnaj, ktorý sa predtým volal Kanadský pohár, sa uskutoční po siedmy raz v histórii. Päťkrát ho vyhrala Kanada. V zámorí dúfajú, že tentokrát sa Svetový pohár bude konať pravidelne a v prípade úspechu by sa ten ďalší konal v roku 2020. Podľa TSN organizátori predpokladajú, že Svetový pohár 2016 im zabezpečí zisk 75 až 100 miliónov dolárov.

O účasti hráčov NHL na ZOH 2018 v kórejskom Pchjongčchangu ešte zástupcovia NHLPA a IIHF nerokovali. Na olympijských hrách štartovali hráči z najlepšej ligy na svete nepretržite od roku 1998 v Nagane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok