Pri kontrolách vín nevyhovelo 142 vzoriek

SITA
25.1.2015 11:54

Kontrolóri zo Štátne veterinárnej a potravinovej správy si počas posledných troch mesiacov minulého roka posvietili na kvalitu predávaných vín celkovo 255 krát.

Pri kontrolách vín nevyhovelo 142 vzoriek
SITA

Vo výrobe urobili 36 kontrol, v maloobchode so sudovým vínom 50 kontrol, v maloobchodných predajniach s fľašovaným vínom bolo 60 kontrol, v zariadeniach spoločného stravovania vykonalo 54 kontrol a pri dovoze 55 kontrol. Informovala o tom generálna riaditeľka Sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Zuzana Nouzovská. Celkovo odobrali 641 vzoriek, z čoho bolo 142 nevyhovujúcich.

Výrobné podniky skončili s porušením v 2,4 % prípadoch, maloobchodné predajne sudového vína mali 7,9 % nedostatkov, maloobchodné predajne 23,4 %, z toho slovenské vína vykázali 8,7 % nedostatkov a zahraničné vína 44,1 % porušení. Zariadenia spoločného stravovania dosiahli porušenie v 27,2 % prípadoch, z čoho domáce vína tvorili 15,8 % a zahraničné 37,7 %. "Slovenské vína, ktoré sme v treťom kvartáli hodnotili ako problémovejšie, teraz chvalabohu vyšli podstatne lepšie ako zahraničné vína," uviedla Nouzovská.

Najviac nevyhovujúcich vín bolo vo veľkoskladoch a hypermarketoch, najčastejšie s krajinou pôvodu Maďarsko a Bulharsko. Nedostatky boli v senzorických znakoch, problémom boli i sedimenty, či zákaly vo fľašiach. Pri vínach z tretích krajín, najviac nedostatkov zistili pri víne z Moldavska, tie vyhodnotili ako nevhodné a vrátili naspäť do krajiny pôvodu.

Inšpektori uložili 9 pokút v sume 7 200 eur z maloobchodu bolo stiahnutých cez 7,5 tisíc litrov vína a pri kontrolách colných skladov 6,5 tisíc litrov vína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok