Slovenská pošta chce rozšíriť svoje služby prostredníctvom balíkomatov

TASR
24.1.2015 21:28

Slovenská pošta chce začať s doručovaním balíkov aj na čerpacie stanice či rozmiestniť na niektoré frekventované miesta na Slovensku takzvané balíkomaty. Z nich by si mohli ľudia vyzdvihnúť svoje balíky či ďalšie odoslať. S pilotnými projektmi týchto nových služieb by pošta podľa jej generálneho riaditeľa Tomáša Druckera chcela začať ešte v priebehu tohto roka.

Slovenská pošta chce rozšíriť svoje služby prostredníctvom balíkomatov
SITA

Čo sa týka doručovania balíkov na čerpacie stanice, pošta rokuje s jedným z prevádzkovateľov staníc. "Rád by som mal pilotnú prevádzku niekedy v lete," uviedol Drucker. Na začiatok by sa táto novinka mohla podľa jeho slov vyskúšať len na dvoch či troch väčších čerpacích staniciach. Rokovaniami sa ale musí ešte napríklad vyriešiť aj to, či by balíky vydávali priamo zamestnanci čerpacích staníc, alebo sa na stanice nainštalovali balíkomaty.

Balíkomaty sú totiž druhou novinkou, ktorú by chcela Slovenská pošta zaviesť do praxe. Na začiatku ale nepôjde o žiadne masívne rozmiestňovanie nových automatov na balíky. V testovacej fáze počíta pošta najprv s dvomi a v priebehu roka piatimi balíkomatmi.

Podľa Druckera by sa mali najprv umiestniť na hlavné stanice v Bratislave a Košiciach a tiež v blízkosti internátov. Napríklad v bratislavskej Mlynskej doline či v Banskej Bystrici. Jeden takýto automat na balíky stojí od 30.000 do 70.000 eur. Cena závisí od jeho veľkosti a tiež od toho, či si z neho možno balíky len vyzdvihnúť, alebo ich je v ňom možné aj podávať. Pošta chce začať už v krátkom čase súťaž na balíkomaty, prvé by tak mohli byť na Slovensku rozmiestnené v druhom polroku tohto roka.

Od januára 2015 pritom Slovenská pošta upravila svoje služby poskytované v súvislosti s doručovaním balíkov. Ľudia si tak po novom môžu vybrať z troch možností. Prvou je doručovanie balíka na adresu. Balík doručí kuriér na ktorúkoľvek adresu v rámci Slovenska do 48 hodín. Druhou službou je doručovanie balíka na poštu. V tomto prípade je možné balík doručiť na jednu z viac ako 1400 pôšt do 48 hodín. Treťou možnosťou je expresné dodanie balíka, ktoré znamená doručenie balíka na poštu po celom území Slovenska do 24 hodín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok