Pápež rodinám: Zabudnite na iPhony a naučte sa rozprávať

TASR
23.1.2015 14:19

Pápež František dnes vyzval rodiny, aby zabudli na svoje iPhony a účty na Twitteri a učili sa znovu navzájom rozprávať. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Pápež rodinám: Zabudnite na iPhony a naučte sa rozprávať
SITA/AP

Technológie majú klady i zápory

V každoročnom posolstve rímskokatolíckej cirkvi k Svetovému dňu komunikácie dnes František uviedol, že médiá môžu pomáhať komunikovaniu v rodine, ale aj zhoršovať ho. Pápež vysvetlil, že takéto médiá pomáhajú príbuzným vzdialeným od rodiny zostať v kontakte, ale niektorým zasa umožňujú vyhýbať sa jeden druhému.

František povedal: "V súčasnosti stojí pred nami veľká výzva - znova sa naučiť jeden s druhým rozprávať, nielen tvoriť a nasávať informácie."

Téma tohtoročného posolstva je rovnaká, ako zameranie doterajšej dvojročnej práce Františka na rodiny. Vyvrcholením bude októbrové veľké stretnutie biskupov, kde budú uvažovať nad lepšími spôsobmi, ako pomáhať rodinám v časoch rozvodov, neregistrovaných zväzkov, detí homosexuálov a ďalších problémov.

Pápež ide s dobou. Bez problémov si s vami urobí aj selfie

Dokonalá rodina neexistuje

František uviedol, že deti sa učia prvej komunikácii práve v rodine. Dozvedia sa v nej, ako vychádzať s ľuďmi rôzneho veku a akí dôležití sú pre seba navzájom ľudia, "aj keď si jeden druhého nevybrali". Rodiny sú podľa pápeža modelom pre komunikovanie a práve v rodine sa dieťa prvýkrát učí odpúšťať. "Dieťa, ktoré sa naučí v rodine počúvať ostatných, rozprávať sa s úctou a vyjadrovať svoj názor bez potláčania iných, bude v spoločnosti silou podnecujúcou dialóg a zmierenie," napísal s posolstve pápež. 

"Dokonalá rodina neexistuje. Nemali by sme sa báť chýb, slabostí alebo nezhôd, ale skôr sa učiť konštruktívne ich riešiť," dodal pápež.

pope.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok