Tureckých exministrov obvinených z korupcie neposlal pred súd ani parlament

TASR TA3
21.1.2015 13:09

Štyria bývalí tureckí ministri obvinení z korupcie sa nebudú musieť zodpovedať pred súdom, rozhodli dnes poslanci tureckého parlamentu.

Tureckých exministrov obvinených z korupcie neposlal pred súd ani parlament
SITA/AP

Negatívny výsledok hlasovania sa podľa agentúry Reuters dal predpokladať - vzhľadom na to, že vládna Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) drží v parlamente väčšinu a už skôr vyšetrovanie v korupčných procesoch vládnych činiteľov zastavila.

O osude ministrov hospodárstva, vnútra, urbanizácie a záležitostí Európskej únie sa v prípade každého z nich hlasovalo zvlášť. Za ich zodpovedanie sa pred súdom pre obvinenia z korupcie sa vyjadrilo iba približne 40 zákonodarcov, pričom pre prijatie tohto návrhu bolo potrebných 276 hlasov.

Rovnaké rozhodnutie o neposlaní exministrov pred ústavný súd už začiatkom januára prijal pomerom hlasov deväť ku piatim aj parlamentný vyšetrovací výbor, v ktorom má rovnako väčšinu AKP.
Zafer Čaglayan, Egemen Bagiš, Erdogan Bayraktar a Muammer Güler odstúpili vlani po tom, čo boli voči nim zverejnené obvinenia z korupcie.

Pri protikorupčných záťahoch boli v decembri 2013 zatknuté desiatky osôb z prostredia AKP. Medzi nimi boli aj synovia troch zo štyroch obvinených ministrov. Medzičasom však boli všetky procesy zastavené. Vtedajší premiér a súčasný prezident Recep Tayyip Erdogan za tým videl sprisahanie svojho najväčšieho kritika, moslimského duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v USA, ktorý bol predtým paradoxne jeho spojencom. Stovky prokurátorov a policajtov následne preradili, odvolali alebo zatkli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok