Fico o II. pilieri: Skončil fiaskom, najvhodnejším riešením je jeho otvorenie

TA3, TASR, SITA
21.1.2015 14:00

Otvorenie druhého piliera je podľa Roberta Fica najvhodnejším riešením súčasného stavu, keď sa potvrdilo, že dôchodky z neho budú podstatne nižšie. Predseda vlády to uviedol po rokovaní vlády. Opozícia útoky na druhý pilier odmieta, podľa Ľ. Kaníka z SDKÚ-DS funguje dobre.

Pre milión ľudí je vraj nevýhodný

Z takmer 1,5 milióna sporiteľov v druhom pilieri podľa predsedu vlády jeden milión nemá čo robiť. "Takmer jeden milión ľudí, ktorí sú dnes investormi v 2. pilieri, nebude mať vyšší dôchodok, ako by ho mali, keby si ho riešili len prostredníctvom Sociálnej poisťovne. Tak sa nám zdá, že najvhodnejším riešením, ako dať týmto ľuďom na dobrovoľnej báze možnosť sa rozhodnúť, je otvorenie 2. piliera," vyhlásil Fico.

Premiér je presvedčený, že "divoké reformy pravice" zlyhávajú a pravica penzijný systém zdegenerovala. "Objavujú sa konkrétne dôkazy, že táto pravicová modla sa skončila obrovským fiaskom," zdôraznil.

Minister práce Ján Richter bude teraz o detailoch rokovať s ďalšími zainteresovanými inštitúciami – dôchodkovými správcovskými spoločnosťami či Národnou bankou Slovenska. Príslušnú novelu by potom mohol schváliť parlament v skrátenom konaní už na nadchádzajúcej schôdzi, ktorá sa začína budúci týždeň v utorok, avizoval Fico.

"Tento systém je vhodný pre isté skupiny, ktoré majú primeraný príjem zodpovedajúci tomu, že si jednoducho nasporia a, prirodzene, aj pre niektoré vekové kategórie, aby tam bolo časové obdobie, na kedy si dokážu nasporiť," uzavrel Richter s tým, že záujmom vlády nie je "zakopať" 2. pilier, ale jasne pomenovať, čo bolo správne, a čo nie.

Opozícia: II. pilier potrebujeme

Slovensko sa v budúcnosti nezaobíde bez druhého dôchodkového piliera, treba ho preto chrániť. Zhodli sa na tom opoziční poslanci Národnej rady Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), Július Brocka (KDH), Erika Jurinová (OĽaNO), Ivan Švejna (Most-Híd), predseda strany Sloboda a Solidarita (SaS) a europoslanec Richard Sulík, ako aj nezaradení poslanci Martin Chren a Daniel Lipšic.

Predseda vlády nazval podľa Kaníka druhý pilier obludným podvodom. "Chcem sa však spýtať, či je podvodom, že 1,5 milióna bežných ľudí má na svojich účtoch v osobnom vlastníctve viac ako 6 miliárd eur, ktoré by bez 2. piliera nemali. Je to v priemere na aktívneho sporiteľa približne 5200 eur. Nie, toto nie je podvod. Podvod je to, čo arciknieža podvodu a klamstva Robert Fico niekoľkokrát spravil. Podvodom je to, že trikrát otvoril druhý pilier, klamal ľudí a snažil sa ich z neho vyhnať," povedal Kaník.


Najväčšiu zodpovednosť za to, že 2. dôchodkový pilier je 'slabší' a nenaplní očakávania prvých sporiteľov, nesie podľa Brocku Robert Fico a strana Smer-SD. "Smeru sa minuli zdroje na ich nezodpovednú populistickú predvolebnú politiku, preto potrebuje úspory sporiteľov. Oni na ne už siahli, keď v minulosti veľmi nešťastným spôsobom ohrozili 2. pilier. Teraz sa rozhodli znovu siahnuť na úspory sporiteľov, a to tak, že stačí otvoriť 2. pilier, vyhnať z neho časť ľudí a budú mať dosť peňazí aj na svoj druhý sociálny balíček. Ten prvý sociálny balíček zaplatili ľudia z vyšších daní," poznamenal Brocka.


"Najhoršie, čo sa mohlo stať, sú obludné zásahy premiéra Fica do 2. piliera. Vôbec sa nepozerá na to, ako rieši demografiu, ako sa stará o rodinnú politiku. To, že tento rok sú opäť krátené peniaze na rodinnú politiku, je svedectvom toho, že jeho úlohou je rušiť alebo ešte viac zobludniť 2. pilier. Proti tomu sa veľmi silno staviame," podčiarkla Jurinová.


"Druhý pilier je premiérom Ficom označovaný za pravicový projekt. Málokomu je známe, že prvú verziu 2. piliera prezentoval v prvej Dzurindovej vláde Peter Magvaši, zástupca strany SDĽ," konštatoval Švejna. V mnohých krajinách podľa jeho slov zavádzali 2. pilier práve ľavicové, nie pravicové vlády.


Peniaze, ktoré sú dnes v 2. pilieri, by sa podľa Chrena boli prejedli, či použili na sociálne balíčky, alebo by sa 'utopili' v rôznych netransparentných tendroch. "Dnes tie peniaze máme reálne odložené na budúce dôchodky, aby o dvadsať, tridsať rokov dokázal štát vyplácať dôstojné dôchodky pri súčasnom demografickom vývoji," dodal Chren.


Prvý dôchodkový pilier funguje v súčasnosti v SR podľa Sulíka vďaka vcelku priaznivej demografii. "Ak sa posunieme o 35 rokov do budúcnosti, tak populačne silnejšie súčasné ročníky, ktoré majú dnes 35 rokov budú mať 70 rokov. Tých bude musieť živiť generácia, ktorá sa dnes narodila a je populačne slabšia," pripomenul Sulík.


Prvý pilier je podľa Lipšica klasická pyramídová hra. Druhý pilier nie je výmysel reformátorov, ale demografická nevyhnutnosť. "Dnešné posolstvo Robertovi Ficovi je, aby sa nezahrával s budúcnosťou ľudí vo veku pod 50 rokov," doplnil Lipšic.

Pozrite si brífing Roberta Fica a jeho ministrov

Pozrite si brífing opozície k II. pilieru

Viac nám povedal analytik Radovan Ďuran

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok