Vláda schválila návrh projektu nultého obchvatu Bratislavy

SITA TA3
21.1.2015 15:01

Vláda schválila návrh projektu verejno-súkromného partnerstva pre realizáciu úsekov diaľnice D4 Bratislava, Jarovce - Rača a rýchlostnej cesty R7 Bratislava, Prievoz - Holice.

Vláda schválila návrh projektu nultého obchvatu Bratislavy
SITA/Robert Tappert

Začnú verejné obstarávanie

Ministerstvo dopravy má podľa rozhodnutia kabinetu do 31. januára začať verejné obstarávanie na koncesionára pre projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu časti tzv. nultého obchvatu Bratislavy na D4 a úsekov R7 v celkovej dĺžke 59 kilometrov.

"Štúdia realizovateľnosti jasne dokazuje, že model výstavby PPP je výhodnejší ako klasický model výstavby, ak sa zoberie do úvahy čas, kedy štát bude schopný túto cestu financovať z verejných zdrojov," informoval ministerstva dopravy Martin Kóňa. Za peniaze Európskej únie a štátu by sa južná časť obchvatu Bratislavy na D4 a úseky R7 mohli začať stavať najskôr v roku 2023.

"S modelom výstavby tejto cesty cez PPP počítajú všetky strategické materiály aj predchádzajúcej vlády,"
dodal Kóňa.

Náklady za 30 rokov: Vyše 4 miliardy

Predpokladané stavebné náklady na úseky D4 a R7 v dĺžke takmer 60 kilometrov sú na základe štátnej expertízy 1,325 mld. eur. Výstavba by sa mala začať v roku 2016 a trvať štyri roky. Bez realizácie tohto projektu by dopravná situácia v Bratislave do roku 2020 podľa ministerstva skolabovala. Na základe súčasných podmienok a expertíznej ceny štát by budúcemu koncesionárovi splácal za dostupnosť D4 a R7 ročne predbežne 135 až 151 mil. eur. Za tridsať rokov by tak zaplatil spolu predbežne zhruba 4,050 až 4,530 mld. eur. Ministerstvo dúfa, že vysúťažená cena bude nižšia.

"Ide o výstavbu v husto zastavanom území, kde bude treba veľa investovať aj do protihlukových opatrení alebo prekládky inžinierskych sietí. Súčasťou úseku D4 je aj most cez Dunaj, ktorý bude po svojom dokončení najdlhší na Slovensku," uviedol Kóňa.

Takmer polovica z 27-kilometrového úseku D4 Bratislava, Jarovce - Ivanka pri Dunaji - Rača bude stavaná ako šesťpruhová komunikácia. Odhady stavebných nákladov na rýchlostné cesty v nezastavaných územiach dosahujú v priemere 10 mil. eur na kilometer. Drahšie je to iba v úseku Bratislava - Ketelec, kde sa bude stavať cez veľmi husto zastavané územie a pôjde o mimoriadne komplikovaný úsek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok