Hromadnú bitku v nepálskom parlamente vyvolali výhrady voči ústave

TASR
20.1.2015 11:05

Nepálske opozičné strany vyhlásili generálny štrajk na protest proti zámeru vlády presadiť návrh novej ústavy. S cieľom zablokovať ho opoziční politici hádzali v parlamente stoličky a napadli jeho predsedu.

Hromadnú bitku v nepálskom parlamente vyvolali výhrady voči ústave
SITA

Zatvorili školy, zastavila sa doprava

Štrajk, ktorý viedol k zatvoreniu škôl či obchodov i zastaveniu dopravy, zvolala aliancia 30 opozičných strán. Ich stúpenci sa zhromaždili na rôznych miestach v metropole Káthmandu a kričali heslá proti vláde.

Dostali sa tiež do zrážok s políciou a podpálili asi desiatku vozidiel, autobusov či taxíkov, ktorých majitelia odmietli vstúpiť do štrajku. Policajti zadržali približne 50 protestujúcich, ktorí sa snažili presadiť štrajk.

Ústavodarné zhromaždenie začalo zasadnutie skoro ráno. Hneď v úvode však prerástlo do násilia, keď sa opoziční politici pokúsili zabrániť návrhu na vytvorenie komisie, ktorej vznik predchádza hlasovaniu o návrhu ústavy neskôr v priebehu týždňa.

Hlásia niekoľko zranených

V zasadacej sieni hádzali stoličky, prevracali stoly a hádzali mikrofóny na predsedu zhromaždenia. Zranenia utrpelo viacero členov ochranky, politici však skončili len s modrinami, píše AP. Vládnuca koalícia, ktorá má podporu dvoch tretín zo 605 členov zhromaždenia, chce presadiť prvý návrh novej ústavy vo štvrtok. Opozičné strany uvádzajú, že nová ústava by mala byť prijatá konsenzom všetkých politických strán.

Snahy vypracovať novú ústavu prebiehajú v Nepále už celé roky. Prvé ústavodarné zhromaždenie zvolené v roku 2008 stroskotalo o štyri roky neskôr. Druhé zvolili v roku 2013, spory medzi politickými stranami však proces naďalej brzdili.

Pozrite si bitku nepálskych zákonodarcov

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok