Rekordérka Vonnová naháňa už len Stenmarka

SITA TA3
19.1.2015 16:18

Jedenásť rokov a jeden deň trvalo Lindsey Vonnovej, kým si podmanila lyžiarsku históriu. Osemnásteho januára 2004 sa v Cortine d´Ampezzo prvý raz postavila na stupne víťazov po pretekoch Svetového pohára - v zjazde bola tretia. Devätnásteho januára 2015 vyhrala opäť v Cortine super G a stala sa pretekárkou s najväčším počtom víťazstiev v prestížnom seriáli o krištáľové glóbusy.

Z prvej pozície historického rebríčka odsunula rakúsku legendu Annemarie Moserovú-Pröllovú, ktorá tam trónila 35 rokov. Štatistici Svetového pohára ihneď vyrátali, že na 63 víťazstiev potrebovala Vonnová 333 pretekov a necelých 13 rokov. Dosiahla aj 108 pódiových umiestnení. Akokoľvek sú tieto čísla úžasné, na absolútny rekord v počte triumfov vo Svetovom pohári zrejme Vonnová nestihne siahnuť. Fenomenálny Švéd Ingemar Stenmark ich počas kariéry dosiahol 86 a k tomu pridal 155 pódií. A to všetko len v slalome a obrovskom slalome.
Ďalších 35 rokov a gratulácia od legendy

"Toto je naozajstný zápis do histórie. Vždy som túžila po veľkej kariére, ale v také čosi som ani len nedúfala. Je to ako splnený sen a ešte niečo k tomu," povedala Vonnová pre svetové agentúry po svojom pondelkovom triumfe. "Rekord vydržal 35 rokov? Bodaj by ten môj zotrval ďalších 35," zaželala si americká kráľovná kĺzavých disciplín.

Už len bývalá rekordérka z Rakúska Moserová-Pröllová, ktorá má dnes 61 rokov, nezabudla na gratuláciu. Ešte po nedeľňajšom vyrovnaní jej historického zápisu Vonnovou pre Kleine Zeitung povedala: "Každá doba má svojich hrdinov. Tá súčasná je Vonnová, môj čas je dávno preč. Pre lyžovanie je len dobré, že môj rekord padol. Možno by som mohla namietať, že Lindsey absolvovala o stovku viac pretekov ako ja, ale to nie je podstatné. Dôležité sú víťazstvá a tie idú do histórie."


Prekvapenie v cieli, Tiger ako opora


Na zjazdovke Olympia delle Tofana je 30-ročná rodáčka zo St. Paul ako doma. Počas 11 rokov tam získala deväť víťazstiev a pridala ďalších šesť výsledkov do tretieho miesta. V cieli pondelkových pretekov na ňu čakalo aj jedno veľké prekvapenie. Okrem avizovaných členov jej rodinného klanu sa prišiel na ňu pozrieť aj jej partner, svetoznámy golfista Tiger Woods. V sivej vetrovke, s kapucňou a slnečnými okuliarmi vyšiel z anonymity až vo chvíli, keď za ním prišla nová rekordérka v počte víťazstiev vo Svetovom pohári.

"Neverím, že si prišiel! Myslela som si, že už nič neprekoná moju radosť po nedeľňajšom víťazstve s rodinou, ale teraz si tu aj ty," prihovorila sa Lindsey Tigerovi. "Veď som ti to sľúbil," odvetil Tiger v krátkej komunikácii, ktorú odhalili ruchové mikrofóny v cieľovom priestore.

Vonnová a Woods tvoria pár dva roky, predtým sa obom rozpadli ich manželstvá. Golfový šampión bol svetoznámej zjazdárke veľkou najmä psychickou oporou najmä v období po majstrovstvách sveta 2013 v Schladmingu, keď si pri páde vážne zranila koleno a po dvoch operáciách musela vynechať takmer celú olympijskú sezónu vrátane vrcholu v Soči. Vonnová v jednom z profilových rozhovorov pre časopis Red Bulletin na adresu Tigera Woodsa uviedla: "Vážim si ho aj pre to, že ma učí väčšiemu profesionalizmu a robí zo mňa lepšiu športovkyňu. Keď sa pozerám na to, ako hrá golf, musím uznať, že jeho mentálna príprava a koncentrácia na dôležité odpaly je na vyššej úrovni ako u mňa počas pretekov. Keď vidím, ako si dokáže zachovať chladnú hlavu a rozvahu do poslednej chvíle, snažím sa to aplikovať aj do svojich súťaží. Lebo lyžovanie nie je len o jedenapolminútovej jazde dolu svahom. Je to súbor faktorov, ktoré predchádzajú pretekom a majú na to veľký vplyv. Práve v tomto stále vidím svoje rezervy a Tiger mi pomáha, ako sa len dá."

Vonnovej 63 triumfov rozmenených na drobné tvorí 32 víťazstiev v zjazde, 21 v super G, 5 v kombinačných pretekoch, 3 v obrovskom slalome a 2 v slalome. Všetky tieto jednorazové úspechy jej priniesli 4 veľké glóbusy za celkové víťazstvá vo Svetovom pohári a 13 malých - 6 v hodnotení zjazdu, 4 v super G a 3 v kombinácii. Okrem toho je olympijská víťazka v zjazde a dvojnásobná majsterka sveta (zjazd a super G) a to ešte vynechala pre zranenie ZOH v Soči a prakticky aj celé MS 2013 v Schladmingu. V momentálnej forme je Vonnová hlavnou favoritkou na triumfy v kĺzavých disciplínach na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta vo Vaile a Beaver Creeku.

Porovnanie Lindsey Vonnovej a Annemarie Moserovej-Pröllovej vo Svetovom pohári:
Vonnová 63 víťazstiev (32 v zjazde + 21 v super G + 5 v kombinácii + 3 v obrovskom slalome + 2 v slalome)
Moserová-Pröllová 62 víťazstiev (36 v zjazde + 16 v obrovskom slalome + 7 v kombinácii + 3 v slalome), super G sa začalo jazdiť vo Svetovom pohári dva roky po tom, čo Moserová-Pröllová v roku 1980 ukončila kariéru

Najviac víťazných pretekov vo Svetovom pohári - historické poradie - ženy:

*1. Lindsey Vonnová (USA) 63 
2. Annemarie Moserová-Pröllová (Rak.) 62 
3. Vreni Schneiderová (Švaj.) 55 
4. Renate Götschlová (Rak.) 46 
5. Anja Pärsonová (Švéd.) 42 
6. Marlies Schildová (Rak.) 37 
7. Katja Seizingerová (Nem.) 36 
8. Hanni Wenzelová (Licht.) 33 
9. Erika Hessová (Švaj.) 31 
10. Janica Kosteličová (Chor.) 30 
... *12. Tina Mazeová (Slovin.) 26
*Pozn.: Aktívne pretekárky sú len Vonnová a Mazeová
Najviac víťazných pretekov vo Svetovom pohári - historické poradie (ženy + muži):
1. Ingemar Stenmark (Švéd.) 86
2. Lindsey Vonnová (USA) 63
3. Annemarie Moserová-Pröllová (Rak.) 62
4. Vreni Schneiderová (Švaj.) 55
5. Hermann Maier (Rak.) 54
6. Alberto Tomba (Tal.) 50
7. Renate Götschlová (Rak.) 46 
Marc Girardelli (Lux.) 46
9. Anja Pärsonová (Švéd.) 42 
10. Pirmin Zurbriggen (Švaj.) 40

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok