Pri izraelskom nálete zahynuli iránsky generál aj veliteľ Hizballáhu

TASR
19.1.2015 14:56

Irán oficiálne potvrdil, že pri nedeľňajšom útoku izraelských vrtuľníkov v sýrskej časti Golanských výšin prišiel o život aj generál iránskych Revolučných gárd Mohammad Alláhdádí. Jeho pohreb sa uskutoční v najbližších dňoch.

Pri izraelskom nálete zahynuli iránsky generál aj veliteľ Hizballáhu
SITA/AP

Sedem obetí útoku

Oficiálne potvrdenie sa objavilo po tom, ako o generálovej smrti na svojej webovej stránke informovali aj Revolučné gardy. Útok si podľa Iránu vyžiadal spolu sedem obetí.

Revolučné gardy spresnili, že generál Alláhdádí bol v Sýrii, aby "Sýrčanom bojujúcim proti teroristom poskytol dôležité rady". Termínom "teroristi" sýrske vedenie i jeho spojenci, vrátane Iránu, označujú prevažne sunnitských povstalcov, ktorí sa už štvrtý rok snažia dosiahnuť zosadenie režimu Bašára Asada; ale od istého času ho používajú aj pre islamistických extrémistov.

Iránska polooficiálna agentúra Tabnak informovala, že pri útoku prišlo o život viacero príslušníkov iránskych Revolučných gárd, pričom však neuviedla bližšie podrobnosti. Iránska štátna televízia informovala, že totožnosť "mučeníkov" nie je možné potvrdiť.

Medzi obeťami je aj Džihád Mugníja, jeden z veliteľov proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh a syn vojenského veliteľa tohto hnutia Imáda Mugníju, ktorý v roku 2008 zahynul pri atentáte v sýrskej metropole Damask. Aj z jeho smrti viní Hizballáh Izrael. O život prišiel aj vysokopostavený člen hnutia Hizballáh Muhammad Ísa.

Informácie o počte obetí útoku sa rôznia: Hizballáh informoval o šiestich, Irán o siedmich. Militanti boli v tom čase na inšpekcii svojich základní.

Izrael: Bez komentára

Izrael tieto informácie nekomentoval, ale podľa tamojších médií izraelské bezpečnostné zdroje pred útokom na sýrsku časť Golanských výšin avizovali nálety na "pozície teroristických elementov" obviňovaných z prípravy útokov voči židovskému štátu.

Zdroje vtedy nespresnili ani terče izraelského útoku, ani terče atentátov, ktoré tieto osoby údajne pripravovali. Podľa sýrskej televízie sa na operácii na Golanských výšinách zúčastnili aj izraelské bezpilotné lietadlá.

Izrael útočil na území Sýrii už niekoľkokrát - naposledy vlani v decembri -, a to v snahe zabrániť dodávkam zbraní pre vplyvné libanonské proiránske šiitské hnutie Hizballáh, z čoho je obviňovaný Irán. Vodca hnutia Hasan Nasralláh minulý štvrtok vyhlásil, že Irán, Sýria a Hizballáh spoločne pomstia izraelské útoky na Hizballáh.

Televízia al-Manár po útoku varovala Izrael, že sa zahráva s ohňom a ohrozuje bezpečnosť na celom Blízkom východe. Ďalej informovala, že členovia Hizballáhu, ktorý v občianskej vojne v Sýrii bojuje na strane režimu prezidenta Bašára Asada, boli v obciach a mestách pozdĺž hraníc s Izraelom uvedení do stavu pohotovosti.

Libanonský novinár Nábil abú Munsif pre agentúru Reuters uviedol, že izraelský nálet bol zrejme priamou reakciou Izraela na Nasralláhov prejav, a pripustil, že by mohol vyvolať prudkú reakciu, lebo "zabiť Mugníjovho syna je nebezpečné. Nemyslím si, že by hnutie zostalo pokojné - teraz, keď otec aj syn sú po smrti".

Libanonské zdroje informovali, že príslušníci mierových zborov OSN v noci nadnes, po izraelskom útoku, zintenzívnili hliadkovanie pozdĺž hraníc Izraela s Libanonom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok